Epilepsia ja seksuaalisuus

​Epilepsiaa sairastavat voivat pääsääntöisesti elää normaalia elämää. Epilepsialääkitys voi kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi raskauden ehkäisyyn. Lääkityksestä kannattaa myös jutella lääkärin kanssa, jos toiveena on tulla raskaaksi.

Epilepsia ja seksuaalisuus

Epilepsia ei ole este normaalille seksielämälle. Naisilla, jotka sairastavat epilepsiaa, saattaa kuitenkin olla kuukautiskierron häiriöitä ja miehillä erektiohäiriöitä. Jotkut epilepsialääkkeet saattavat vaikuttaa sukupuolihormonien pitoisuuksiin ja näin ollen sukupuolitoimintoihin. Voit ottaa myös seksuaalisuuteen liittyvät asiat puheeksi lääkärin vastaanotolla.

Epilepsia ja raskauden ehkäisy

Monet epilepsialääkkeet vaikuttavat ehkäisypillereiden pitoisuuksiin. Myös ehkäisypillerit voivat vaikuttaa epilepsialääkkeiden lääkeainepitoisuuksiin. Jos tarvitset raskauden ehkäisyä, sinun on hyvä keskustella asiasta hoitavan lääkärisi kanssa. Sinulle valitaan paras ja luotettavin ehkäisymenetelmä, josta ei ole haittaa epilepsian kohtaustasapainolle.

Epilepsia ja raskaus

Epilepsia tulee huomioida perhesuunnittelussa. Jos sinulla on toive tulla raskaaksi, tulisi sinun keskustella lääkärisi kanssa ennen raskaaksi tulemista.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


seksi; epilepsia; ehkäisy; Nuoret; Nuortentalo

Päivitetty  11.12.2017