Siirry sivun sisältöön

Uusi tutkimus: uupumus on fibromyalgian keskeinen oire

Tuoreen tutkimuksen mukaan uupumus voi vaikuttaa fibromyalgiaa sairastavien elämään jopa enemmän kuin kipu.

Julkaistu 25.9.2024 klo 23.30

Fibromyalgia tunnetaan monimuotoisista oireistaan. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi laaja-alainen kipu, uupumus, unihäiriöt, jäykkyys ja mielialaoireet. Fibromyalgiaa esiintyy noin 2–4 prosentilla väestöstä. Pitkään kestänyt fibromyalgia on merkittävä terveyshaitta.

Uupumus fibromyalgian keskeisin oire

Fibromyalgiapotilaiden oirekuvat voivat olla keskenään hyvin erilaisia, ja hoitoa on rajoittanut epätietoisuus oireiden taustamekanismeista. Oireita pahentavat yleensä erilaiset kuormitustekijät, jotka voivat olla fyysisiä, sosiaalisia tai kognitiivisia eli ajatteluun, havaitsemiseen ja muistiin liittyvä. Fibromyalgiapotilaiden stressihormonien tai ei-tahdonalaisen hermoston kykyä vastata kuormitukseen on kuvattu alentuneeksi.

Helsingin yliopistossa syksyllä 2024 julkaistun väitöskirjatutkimuksen mukaan uupumus on useimmilla potilailla merkittävin oire, joka saattaa vaikuttaa elämänlaatuun jopa enemmän kuin kipu. Lisäksi tutkimus tarjoaa tärkeää tietoa fibromyalgiaan liittyvistä aineenvaihdunnallisista muutoksista, joiden ymmärtäminen mahdollistaa uusien hoitomenetelmien kehittämisen.

Fibromyalgia yhteydessä elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan

Tutkimuksen aikana selvisi myös, että fibromyalgiapotilaiden herkän C-reaktiivisen proteiinin (hsCRP) arvot olivat korkeampia kuin verrokeilla. Lisäksi oireiden vaikeusaste oli selvästi yhteydessä hsCRP-arvoon. Herkkä C-reaktiivinen proteiini on verestä mitattava tulehdusmerkkiaine, joka kertoo elimistössä piilevästä matala-asteisesta tulehduksesta. HsCRP-mittaus pystyy havaitsemaan pienetkin tulehdustason vaihtelut, ja kohonnut arvo liittyy usein kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä fibromyalgian, riskiin tai pahenemiseen.

Ryhmien välinen ero hsCRP-arvoissa selittyi fibromyalgiapotilaiden runsaammalla ylipainoisuudella sekä vähäisemmällä fyysisellä aktiivisuudella. Potilailla todetaankin usein sokeriaineenvaihdunnan häiriöille altistavia riskitekijöitä, joita ovat esimerkiksi ylipaino, tupakointi ja vähentynyt fyysinen aktiivisuus. Edellä mainitut tekijät vaikeuttavat myös muita fibromyalgiaoireita, joten myös potilaan elintapoihin voidaan kiinnittää huomiota terveydenhuollossa.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui 54 fibromyalgiaa sairastavaa 18–65-vuotiasta naista sekä 31 tervettä naisverrokkia. Tutkimuksessa verrattiin fibromyalgiapotilaiden ja terveiden henkilöiden lihastoimintaa, sydämen sykettä sekä kognitiivisen kuormituksen vaikutusta koettuun kipuun ja stressiin. Lisäksi tarkasteltiin sokerirasituksen vaikutusta tutkittavien verensokeri-, maitohappo- ja palorypälehappotasoihin sekä verrattiin tutkittavien aineenvaihduntaprofiilien eroja paastossa, sokerikuormituksessa ja rasitustestissä. Koneoppimismenetelmillä tunnistettiin keskeisimmät oireet, kuten uupumus ja aineenvaihdunnan erot, ja analysoitiin koehenkilöiden sairaushistoriaa, psykologisia tekijöitä sekä elämäntapoja.

Koneoppimisalgoritmit tunnistivat uupumuksen fibromyalgian keskeiseksi oireeksi. Uupumukseen liittyen univaikeuksilla tiedetään olevan merkittävä rooli fibromyalgiassa. Siksi terveydenhuollon ammattilaistenkin tulisi kuunnella potilasta kokonaisuutena, jotta selviäisi hänen haittaavin oireensa.

Apua ja tukea kivunhallintaan ja elintapojen parantamiseen

Kivunhallintatalosta löytyy perustietoa kivusta sekä oma osio pitkäaikaiseen kipuun liittyen. Osiossa käsitellään muun muassa pitkäaikaisen kivun hoitoa, psyykkisiä voimavaroja ja arjen tasapainoa. Lisäksi talo tarjoaa opastusta kivun itsehoitoon.

Terveyskylän Reumatalosta voit lukea lisää fibromyalgiasta reumasairauksien näkökulmasta. Lisäksi Reumaliiton Fibromyalgiapolulta saa tietoa sairauden omahoidosta ja vertaistuesta.