Gå till sidans innehåll

Ny forskning: Utmattning är ett centralt symtom vid fibromyalgi

En färsk studie visar att utmattning kan påverka livet för fibromyalgipatienter rentav mer än smärta.

Publicerat 25.9.2024 klo 23.30

Fibromyalgi kännetecknas av många olika slags symtom. Typiska symtom är bland annat utbredd smärta, utmattning, sömnstörningar, stelhet och affektiva symtom. Fibromyalgi förekommer hos ungefär 2–4 procent av befolkningen. Långvarig fibromyalgi är ett stort hälsoproblem.

Utmattning är det främsta symtomet vid fibromyalgi

Symtombilderna hos fibromyalgipatienter kan skilja sig väldigt mycket från varandra. Inom vården har det rått osäkerhet om de underliggande mekanismerna bakom symtomen. Symtomen förvärras ofta av olika belastningsfaktorer som kan vara fysiska, sociala eller kognitiva, alltså faktorer som är kopplade till tankeverksamhet, uppmärksamhet och minne. Stresshormonernas eller det icke-vijestyrda nervsystemets förmåga att svara på belastning har beskrivits som nedsatt hos fibromyalgipatienter.

Forskningen som publicerades inom ramen för doktorandstudier vid Helsingfors universitet hösten 2024 visar att utmattning är det mest utmärkande symtomet hos de flesta fibromyalgipatienter. Det kan påverka livskvaliteten mer än smärta. Studien ger också viktig information om fibromyalgirelaterade förändringar i ämnesomsättningen vilket gör det möjligt att utveckla nya behandlingsmetoder.

Fibromyalgi har samband med låggradig inflammation i kroppen

Under studien fann man också högre nivåer av högkänsligt C-reaktivt protein (hsCRP) hos fibromyalgipatienterna än hos kontrollgruppen. Symtomens svårighetsgrad hade ett tydligt samband med hsCRP-värdet. Högkänsligt C-reaktivt protein är en markör för inflammation som mäts i blodet och visar om det finns en dold låggradig inflammation i kroppen. Genom en HsCRP-mätning kan man upptäcka också små variationer i inflammationsnivån och ett förhöjt värde är ofta relaterat till en ökad risk för eller försämring av kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och fibromyalgi.

Skillnaden i hsCRP-värdet mellan grupperna kunde förklaras med att fibromyalgipatienterna hade en högra grad av övervikt och lägre grad av fysisk aktivitet. Hos patienterna konstaterades oftare riskfaktorer för störningar i sockerämnesomsättningen, som till exempel övervikt, rökning och mindre fysisk aktivitet. Dessa faktorer gör också de övriga fibromyalgisymtomen svårare. Inom hälsovården är det alltså bra att fästa uppmärksamhet vid patienternas levnadsvanor.

Så genomfördes studien

I studien deltog 54 kvinnor med fibromyalgi i åldern 18–65 och kontrollgruppen bestod av 31 friska kvinnor. I studien jämförde man hur muskelverksamhet, puls och kognitiv belastning påverkade upplevelsen av smärta och stress hos fibromyalgipatienter och friska personer. Man jämförde också effekten av sockerbelastning på blodsocker-, mjölksyre- och pyrodruvsyrenivåerna samt skillnader i ämnesomsättningsprofiler vid fasta, sockerbelastning och belastningsprov. Med hjälp av maskininlärningsmetoder identifierade man de centralaste symtomen såsom utmattning och skillnader i ämnesomsättning samt analyserade testpersonernas sjukdomshistoria, psykologiska faktorer och livsstil.

Maskininlärningsalgoritmerna identifierade utmattning som det mest utmärkande symtomet vid fibromyalgi. Därför är det viktigt att hälovårdspersonalen lyssnar på patienten som helhet för att bättre kunna avgöra vilket symtom som besvärar hen allra mest.

Hjälp och stöd för smärthantering och hälsosammare levnadsvanor

I Smärtkontrollhuset finns grundläggande information om smärta och ett särskilt avsnitt som handlar om långvarig smärta. Avsnittet tar upp behandling av långvarig smärta men också psykiska resurser och balans i vardagen. Huset erbjuder också handledning för egenvård vid smärta.

I Reumahuset i Hälsobyn kan du läsa mer om fibromyalgi med utgångspunkt i reumatiska sjukdomar. På Reumaförbundets Fibromyalgistigen finns också mer information om kamratstöd och egenvård vid fibromyalgi.