Siirry sivun sisältöön

Minulla on IBD, pääsisinkö vessaan?

IBD:n eli tulehduksellisen suolistosairauden ikävänä oireena voi olla jatkuva tarve käydä vessassa, mutta se voi olla monelle myös hankala aihe ottaa puheeksi. Kotiin ei silti tarvitse jäädä. IBD-viikolla 1.–7.12. kerrotaan muun muassa, mikä on Vessapassi.

Julkaistu 28.11.2024 klo 23.30

Suolistosairauksia yhdistää usein aaltoileva sairaudenkulku, ja hankalimpina aikoina useat vessakäynnit voivat tehdä vessasta lähes toisen kodin. Suolistosairaus ja tarve käydä vessassa voidaan kuitenkin kokea hankalaksi puheenaiheeksi, sillä vessatarpeet ovat vielä melko tabu aihe yhteiskunnassamme.

IBD-viikko rohkaisee puhumaan suolistosairaudesta

IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa valtakunnallisesti vertaistukea IBD:tä eli tulehduksellisia suolistosairauksia sekä muita suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Yhdistykseen kuuluu kahdeksan eri suolistosairausdiagnoosia: tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus; mikroskooppiset koliitit; lyhytsuolisyndrooma; ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS; kloridiripuli; divertikuloosi ja sappihapporipuli.

Vertaistuen sekä edunvalvonta- ja vaikuttamistyön lisäksi yksi yhdistyksen tavoitteista on tietoisuuden lisääminen suolistosairauksista. Tietoa jaetaan esimerkiksi vuosittaisen IBD-viikon kautta, jota vietetään 1.–7. joulukuuta.

Tänä vuonna IBD-viikon kärkiteemana on herätellä siihen, että yksi suolistosairauden oireista voi olla jatkuva tarve käydä vessassa. Yhtenä apuna siihen, ettei elämä rajoitu oman kodin seinien sisään, voi olla Vessapassi, jota yhdistys tarjoaa jäsenetunaan.

Vertaistuessa on voimaa

Usein vain vertainen voi todella ymmärtää, mitä elämä suolistosairauden kanssa voi olla. IBD ja muut suolistosairaudet ry:n vertaistuen tarjonta on laaja, esimerkiksi kasvokkaisia tapaamisia eri paikkakunnilla, vertaiskeskusteluja verkossa niin Facebookissa, Discordissa kuin Teamsissakin sekä sopeutumista tukevia kursseja. Iän mukaan kohdennettua toimintaa on erityisesti yli 60-vuotiaille sekä nuorille aikuisille. Lisäksi on avoimia vertaistapahtumia monella eri paikkakunnalla.

Yhdistyksen sometileiltä ja nettisivuilta löytyy tietoa vertaistuen mahdollisuuksista ja IBD-viikosta. Alkavaa vuotta on suunniteltu jo pitkälle, ja lisää tapahtumia lisätään kalenteriin tasaiseen tahtiin.

Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaa jo yli 60 000 suomalaista. Et ole yksin. Älä jää yksin.

Kirjoittaja: Renja Nikula, viestintäpäällikkö, IBD ja muut suolistosairaudet ry

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Terveyskylän Etsi vertaistukea -hakukoneesta voi etsiä vertaistukea tarjoavia sairaus- ja terveysalan potilasyhdistyksiä. Hakukonetta päivitetään tällä hetkellä, mutta päivityksen ajan vertaistukipalveluita voi etsiä Lähellä.fi-palvelusta.