Gå till sidans innehåll

Jag har IBD, får jag låna toaletten?

Ett trist symtom vid IBD, alltså inflammatorisk tarmsjukdom, kan vara ett ständigt behov att gå på toa. För många kan det här också kännas svårt att ta upp. Men ingen behöver stanna hemma för det. IBD-veckan 1–7.12 ger mera information om vad ett Toapass innebär.

Publicerat 28.11.2024 klo 23.30

Tarmsjukdomar kännetecknas ofta av ett sjukdomsförlopp som går i vågor. Under svårare perioder kan de många toalettbesöken leda till att toaletten börjar kännas som ett andra hem. Tarmsjukdomar och behovet att gå på toaletten kan för en del kännas som ett besvärligt samtalsämne, eftersom toalettvanor fortfarande är ganska tabubelagda i vårt samhälle.

IBD-veckan lyfter fram vikten av att tala om tarmsjukdom

Föreningen IBD ja muut suolistosairaudet ry erbjuder riksomfattande kamratstöd för personer med IBD, alltså inflammatorisk tarmsjukdom, och deras närstående. Föreningen omfattar åtta diagnoser: de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och ulcerös kolit: mikroskopisk kolit, korttarmsyndrom, irritabel tarm alltså IBS, kloriddiarré, divertikulit och gallsyrediarré.

Utöver kamratstöd och påverkansarbete arbetar föreningen för att öka medvetenheten och sprida kunskap om tarmsjukdomar. Det här görs bland annat under den årliga IBD-veckan som i år infaller den 1–7 december.

Ett av IBD-veckans huvudteman är att lyfta fram behovet att ständigt gå på toa kan vara ett symtom på tarmsjukdom. För att undvika att livet begränsas till det egna hemmet kan Toapasset vara till hjälp. Föreningen erbjuder sina medlemmar Toapasset som medlemsförmån.

Styrka genom kamratstöd

Det är ofta bara en person som befinner sig i samma situation som verkligen kan förstå vad det innebär att leva med en tarmsjukdom. IBD ja muut suolistosairaudet ry erbjuder ett stort utbud av kamratstöd, till exempel personliga träffar på olika orter, kamratstödsdiskussioner såväl på webben som på Facebook, Discord och Teams samt anpassningskurser. Verksamhet som anpassats enligt ålder erbjuds framförallt för personer över 60 samt unga vuxna. Utöver det ordnas öppna kamratstödsträffar på många olika orter.

På föreningens sociala mediekonton och webbplats hittar du information om kamratstöd och IBD-veckan. Det kommande året har redan planerats i stor utsträckning och kalendern fylls på med fler evenemang i jämn takt.

Över 60 000 finländare lever med inflammatorisk tarmsjukdom. Du är inte ensam. Bli inte ensam.

Skribent: Renja Nikula, kommunikationschef, IBD ja muut suolistosairaudet ry

Bli inte ensam, det finns stöd att få

I Kamrathusets sökmaskin i Hälsobyn kan du leta bland kamratstödstjänster hos olika patientföreningar. Sökmaskinen uppdateras och är därför inte tillgänglig för tillfället, men medan uppdateringen pågår du kan leta efter kamratstödstjänster i webbtjänsten Lähellä.fi.