Kohdunkaulansyövän seulonta ja gynekologinen näytteenotto

Kohdunkaulansyövän seulonnan tutkimuksia ovat irtosolututkimus- eli Papa-näyte ja HPV-testi.

Yleisin gynekologinen näyte on irtosolututkimus eli papa-näyte. Nykyisin kohdunkaulasyövän seulontatutkimuksena tehdään usein ensisijaisena HPV-testi. HPV-testillä tutkitaan, onko naisella kohdunkaulan syövälle ja sen esiasteille altistavaa korkean riskin papilloomavirusta. Jos HPV-testi on positiivinen, etsitään papa-näytteestä kohdun kaulaosan pahanlaatuisia solumuutoksia ja niiden esiasteita.

Seulontanäytteen avulla mahdollinen syövän esiaste voidaan löytää ja hoitaa niin varhaisessa vaiheessa, että syöpä ei pääse lainkaan kehittymään.

Papa- ja HPV-näytteen ottaa laboratoriohoitaja tai terveydenhuollon koulutuksen saanut näytteenottaja. Näytteet tutkitaan mikrobiologian ja patologian laboratorioissa.

Suomessa tehdään kohdunkaulansyövän seulontaa 30–65 vuotiaille naisille, jotka saavat lakisääteisen kutsun syntymävuoden perusteella viiden vuoden välein.

Mikäli oireita ilmenee, lääkäri arvioi tarpeen papa- ja muille tutkimuksille oireiden ja löydösten perusteella. Näytettä ei suositella otettavaksi kuukautisten aikana.

Haitarin otsikkotaso2
Miten valmistaudun gynekologiseen näytteenottoon?

Näytteenotto ei vaadi erityistä valmistautumista, mutta sinulta tullaan kysymään mm. viimeisten kuukautisten alkamispäivämäärä, vuodon kesto ja kierron pituus. Näytettä ei suositella otettavaksi kuukautisten aikana.

Mitä gynekologisessa näytteenotossa tapahtuu?

Papa- ja HPV-näyte otetaan joko laboratoriossa, terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla.

Tutkimuksessa riisutaan alavartalo paljaaksi ja asetutaan tutkimuspöydälle asettamalla jalat jalkatelineisiin. Emättimeen asetetaan levitin, jotta saadaan hyvä näkyvyys kohdun suulle. Näytteet otetaan puulastalla emättimestä ja kohdun suulta sekä harjalla kohdunsuukanavasta.

Mitä gynekologisen näytteenoton jälkeen?

Gynekologinen näytteenotto ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen. Näytteenottopäivänä voi tulla hieman veristä ruskeaa vuotoa.

Onko gynekologisessa näytteenotossa riskejä?

Gynekologinen näytteenotto on turvallinen toimenpide eikä siihen liity riskejä.

HPV; irtosolututkimus; kohdunkaulan syöpä; papa; gynekologinen tutkimus; seulonta

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023