Verinäytteet

Veri on yleisin näyte laboratoriokokeille, koska verestä tehdyillä kokeilla saadaan paljon tietoa elimistön toiminnasta.

Verinäytettä käytetään useiden eri sairauksien toteamisessa, hoidon seurannassa ja seulonnassa. Tyypillisiä verikokeella selvitettäviä asioita ovat erilaiset tulehdukset, veren solujen määrät, verisairaudet sekä maksan, munuaisten, umpierityselinten (esimerkiksi aivolisäke, kilpirauhanen, haima) ja sydämen toiminta.

Verikokeiden yhteydessä sinulta voidaanottaa samalla kertaa myös sydänsähkökäyrä EKG tai virtsanäyte, jos sellainen on pyydetty otettavaksi. Sokerirasituksen yhteydessä voidaan ottaa myös muita verikokeita. Näissä tapauksissa aika varataan Sokerirasitus-palvelusta. Muut verikokeet otetaan ennen sokerirasituksen alkamista.

Ohjeiden mukainen valmistautuminen laboratoriokokeisiin on tärkeä osa onnistunutta tutkimustulosta. Kerrothan näytteenottajalle, jos et ole noudattanut ohjeita.

Haitarin otsikkotaso2
Miten valmistaudun verinäytteenottoon?

Monet näytteenottoa edeltävät tekijät vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Sen vuoksi on tärkeää, että valmistaudut näytteenottoon lääkäriltäsi tai hoitajalta saamiesi ohjeiden mukaisesti. Kerrothan näytteenottajalle, jos et ole noudattanut ohjeita.

Paastoaminen tai näytteenotto määrättyyn kellonaikaan

Suurin osa laboratoriotutkimuksista ei vaadi paastoamista tai tiettyä kellonaikaa ja näyte voidaan ottaa mihin aikaan tahansa laboratorioiden aukioloaikana.

Tarkista saamastasi potilasohjeesta, miten tutkimukseen tulee valmistautua. Paastonäytettä varten on oltava syömättä 10-12 tuntia. Paaston aikana voit juoda lasillisen vettä.

Jotkut laboratoriotutkimukset edellyttävät näytteenottoa tiettyyn kellonaikaan. Lääkäri tai hoitaja ohjaa sinut tulemaan laboratorioon määrättyyn kellonaikaan näissä tutkimuksissa.

Yleiset laboratoriotutkimuksiin vaikuttavat tekijät

Monet tekijät kuten ruokailu, ruumiillinen rasitus, stressi, kahvi, tupakka, alkoholi ja lääkkeet (myös luontaistuotteet, vitamiinit) vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Vältä tupakointia, alkoholia ja voimakasta ruumiillista rasitusta verinäytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana.

Ennen verinäytteenottoa on suositeltavaa istua rauhassa noin 15 minuuttia verenkierron tasaantumiseksi.

Laboratoriotutkimukset ja lääkkeet

Lääkkeet voi yleensä ottaa normaalisti, ellei sivua hoitavan lääkärisi kanssa ole toisin sovittu. Mikäli on tarpeen mitata lääkkeen pitoisuutta veressä, aamulääke otetaan vasta verinäytteenoton jälkeen.

Mitä verinäytteenotossa tapahtuu?

Verinäyte otetaan tavallisesti kyynärtaipeen laskimosta. Samalla kertaa voidaan ottaa näytteitä useampaan verinäyteputkeen, pyydetyistä tutkimuksista riippuen.

Joskus verinäyte voidaan ottaa myös sormenpäästä tai pikkuvauvoilla kantapäästä. Sairaalassa sairaanhoitaja tai lääkäri voi ottaa verinäytteen myös verisuoneen asetetusta kanyylistä.

Mitä verinäytteenoton jälkeen?

Laskimonäytteenoton jälkeen on suositeltavaa istua rauhallisesti ja painaa näytteenottokohtaa yhtäjaksoisesti noin viiden minuutin ajan verentulon tyrehdyttämiseksi.

Onko verinäytteenotossa riskejä?

Verinäytteenotto on turvallinen toimenpide. Yleisin haitta on mustelman muodostuminen näytteenottokohtaan johtuen veren vuotamisesta ihon alle.

tutkimukset; näytteenottopalvelut; valmistautuminen; paasto; verikoe

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023