Ahtaanpaikankammo

Magneettitutkimus saattaa mietityttää ja jännittää etukäteen. Jos tulet tutkimukseen ensimmäistä kertaa, voit miettiä, mitä tutkimuksen aikana tapahtuu.

Ajatukset äänekkään ja putkilomaisen laiteen sisälle menosta saattaa ahdistaa. On hyvä tietää, että magneettikuvauslaite on molemmista päistä auki ja magneettikuvausyksikön henkilökunnalla on monia tapoja helpottaa kuvauksessa oloa.

Ahtaanpaikankaamo, jännitys tai ahdistus kannattaa ottaa puheeksi etukäteen. Kerro asiasta lääkärillesi, joka lähettää sinut tutkimukseen tai ota yhteys yksikköön, jossa tutkimus tehdään.

Erityisesti asiasta kannattaa mainita seuraavissa tapauksissa:

  • Kärsit voimakkaasta ahtaanpaikankammosta eli klaustrofobiasta.
  • Magneettikuvaus on kohdallasi joskus aiemmin jäänyt kesken tai peruuntunut kokonaan esimerkiksi ahdistuksen takia.
  • Olet suurikokoinen ja mietit, mahdutko laitteeseen.

Kerro ajatuksistasi myös hoitajalle, joka ottaa sinut vastaan tutkimukseen. Yritämme tehdä kuvaustilanteesta rauhallisen ja kuuntelemme toiveitasi. Tutkimuksen läpi käyminen vaihe vaiheelta rauhoittaa usein mieltä. Kuvauksessa hoitaja on lähellä ja näkee sinut koko ajan. Voit koska tahansa kutsua hoitajan paikalle painamalla soittokelloa kädessäsi. Ahtaanpaikankammo on väestössä aika tavallista, mutta yleensä magneettikuvaus onnistuu silti hyvin.

Kuvauksessa oloa helpottaa usein myös saattajan mukanaolo, musiikin kuuntelu, valaistus, tuuletus ja/tai rauhoittava esilääke. Esilääkityksen määrää sinua hoitava yksikkö. Olethan hyvissä ajoin yhteydessä heihin.

Tervetuloa turvallisin mielin magneettitutkimukseen!

 
 

Katso video: Ahtaanpaikankammmo magneettikuvauksessa. Videon on tuottanut HUS ja siinä on tekstitykset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi .

ahdistuneisuus; ahtaanpaikankammo; magneettitutkimus; ahdistus; jännitys

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023