Pitkittynyt kipu vaikuttaa laajasti potilaiden elämänlaatuun ja toimintakykyyn, eikä yksiselitteistä parannuskeinoa krooniseen kipuun ole olemassa. Kivun syistä ja pitkäaikaisen kivun hoitoprosessin sisällöistä kertominen onkin merkittävä osa kivun hoitoa. HUS Kipuklinikan tuottama Kivunhoidon startti -digihoitopolku avaa näitä asioita potilaille ja tukee heitä hoitojaksoon valmistautumisessa.
Digihoitopolku auttaa lievittämään kipuun liittyvää huolta
Kivunhoidon startti -digihoitopolun hyödyllisyyttä tutkittiin potilailla, joiden hoitoa moniammatillisella kipuklinikalla oltiin aloittamassa. Tutkimuksessa 348 potilasta jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään. Toinen ryhmä aloitti digihoitopolun ennen ensikäyntiä ja toinen ryhmä ensikäynnin jälkeen. Kun digihoitopolkua tarjottiin ennen ensimmäistä käyntiä, 73 prosenttia potilaista aloitti sen, kun taas jälkikäynnillä aloitusprosentti oli 43.
Digihoitopolun läpikäyminen vähensi potilaiden huolta kipuun liittyvistä asioista sekä katastrofoivia ajatusmalleja. Kivun katastrofointi tarkoittaa sitä, että kipuun liittyvät negatiiviset ajatukset ovat niin voimakkaita, että ne johtavat toiminnan välttelyyn, lisäävät kipukokemusta ja saavat tuntemaan, ettei kivun kanssa selviä. Tutkimuksessa havaittiin, että esimerkiksi odotukset kivun syyn lisätutkimuksille vähenivät 11 prosenttia, huoli kivusta väheni 9 prosenttia ja kivun katastrofointi 12 prosenttia.
Kivunhoidon startti -digihoitopolkua kannattaa hyödyntää jo potilaan odottaessa ensimmäistä vastaanottokäyntiään. Tämä ja muut kivunhoidon digitaaliset ohjelmat säästävät terveydenhuollon resursseja, tarjoavat pitkäaikaisemman tuen potilaan kivunhallintaan ja auttavat monimutkaisten hoitopolkujen hallinnassa.
HUS Kivunhoidon startti -digihoitopolun sisältöjä päivitetään parhaillaan tutkimuksen tulosten ja digipolkua käyttäneiden potilaiden antamien palautteiden perusteella. Kivunhoidon startti -digihoitopolku otetaan käyttöön uudelleen päivityksen jälkeen.
Digihoitopolku on digitaalinen palvelu, joka täydentää perinteistä sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä. Digihoitopolulla potilaat saavat sairauteensa liittyvää tietoa ja tukea ja voivat pitää yhteyttä hoitaviin ammattilaisiin. Polulle pääsee lääkärin lähetteellä tai hoitosuhteen kautta. Palvelun käyttö on potilaalle maksutonta. Digihoitopolut löytyvät Omapolku-palvelusta.