Siirry sivun sisältöön

Digihoitopolulta joustava tuki nivelrikon omahoitoon

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella kehitetty digihoitopolku tarjoaa potilaalle käytännön keinoja nivelrikon omahoitoon. Polun avulla pyritään yhtenäistämään nivelrikon ohjausta alueella.

Julkaistu 9.12.2024 klo 23.30

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella alkoi lokakuussa 2024 Nivelrikko-digihoitopolun pilottivaihe. Polku on suunnattu polven ja lonkan nivelrikon kanssa eläville. Tavoitteena on tarjota potilaille joustavaa tukea nivelrikon omahoitoon ja helpottaa näin sairauden oireita.

Polulla on kattavasti tietoa nivelrikosta, sen omahoidosta sekä vertaistuesta. Lisäksi kerrotaan hyvinvointialueen kuntien liikuntatoimen tarjonnasta ja ohjataan tutustumaan Suomen nivelyhdistyksen ja paikallisten nivelpiirien toimintaan. Usein kysytyt kysymykset -osio kokoaa yhteen potilaita yleisesti askarruttavat kysymykset ja niiden vastaukset.

– Nivelrikon hoidossa potilaan oma aktiivisuus on avainasemassa, ja siihen potilas saa hyviä vinkkejä digihoitopolulta, kertoo polun kehitystyöryhmässä mukana ollut lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapeutti Jenna Eslin.

Yksi päämäärä on hoidon yhtenäistäminen alueella:

– Digihoitopolun tavoitteena on yhtenäistää nivelrikon ohjausta hyvinvointialueella. Polulta potilas saa samanlaista ohjausta riippumatta siitä, missä toimipisteessä hän asioi, Eslin sanoo.

Polku alkaa fysioterapeutin ensikäynnin jälkeen

Nivelrikko on yleinen nivelsairaus, jonka tyypillisiä oireita ovat nivelen kipu ja jäykkyys. Lisäksi nivelrikko voi aiheuttaa rajoituksia liikkumiseen. Ensisijainen hoitokeino on niin sanottu kuntouttava hoito, mikä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi liikuntaa ja fysioterapiaa. Lääkehoito tai leikkaushoito ovat mahdollisia, jos nivelrikko on edennyt niin pitkälle, ettei kuntouttava hoito auta oireisiin riittävästi.

Potilas liitetään Nivelrikko-digihoitopolulle fysioterapeutin ensikäynnillä.

Tähän mennessä polulle on liitetty 15 potilasta. Asiakaspalautetta ei vielä ole juuri kertynyt, mutta polku on herättänyt paljon mielenkiintoa, ja monet kiinnostuneet ovat ottaneet yhteyttä fysioterapiayksiköihin päästääkseen mukaan digihoitopolulle.

Polku on aktiivisena kuusi kuukautta, minkä jälkeen potilas poistuu potilaslistalta. Tämänkin jälkeen potilas voi kuitenkin hyödyntää polun materiaaleja.

Digihoitopolku on digitaalinen palvelu, joka täydentää perinteistä sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä. Digihoitopolulla potilaat saavat sairauteensa liittyvää tietoa ja tukea ja voivat pitää yhteyttä hoitaviin ammattilaisiin. Polulle pääsee lääkärin lähetteellä tai hoitosuhteen kautta. Palvelun käyttö on potilaalle maksutonta. Digihoitopolut löytyvät Omapolku-palvelusta.