Siirry sivun sisältöön

Kun sairauden hoito ei huvita

Joskus tulee tilanteita, joissa sairauden hoitaminen kyllästyttää.

Pitkäaikaisen sairauden kanssa eläminen ei ole aina helppoa, mutta hoidon laiminlyönti pahentaa väistämättä tilannetta.

On luonnollista, että välillä sairaus ärsyttää, raivostuttaa, turhauttaa ja jopa masentaa. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja tarvitsevat tilaa. Hoidon laiminlyönti ei kuitenkaan ole viisas ratkaisu. Se ei poista sairautta, vaan voi johtaa entistä vaikeampaan tilanteeseen.

Kun sairaus tai sen hoito tuskastuttaa, voit miettiä, mikä on sinulle tärkeää juuri nyt. Miten omat valintasi vaikuttavat siihen, että voit tehdä itsellesi tärkeitä asioita? Mieti myös, mistä haaveilet. Mitkä valinnat auttavat sinua pääsemään kohti omaa unelmaasi. Teet vointiisi vaikuttavia valintoja joka päivä. Pesitkö hampaasi? Moneltako menit nukkumaan? Lähditkö kouluun tai töihin ajoissa? Älä soimaa itseäsi, jos jonakin päivänä et ole pitänyt itsestäsi niin hyvää huolta kuin olisit voinut. Huomenna voit valita uudelleen.

Jos tuntuu, ettet jaksa sairauttasi enää hetkeäkään, pyydä apua. Vanhempasi tai sosiaalityöntekijät voivat tukea arjen järjestelyissä. Hoitopaikassasi voidaan pohtia erilaisia hoitovaihtoehtoja. Oppilaitoksessasi voidaan harkita opintosuunnitelman keventämistä tilapäisesti tai muuta yksilöllistä tukea. Potilasjärjestöistä voit kuulla, miten muut samassa tilanteessa olleet nuoret ovat selvinneet. Tärkeintä on, ettet jää yksin.

Päivitetty 18.10.2022