Vaikka suurin osa meistä pitää nukkumisesta, se on yleensä viimeisiä asioita, joihin olemme valmiita tekemään muutoksia. Illan oma aika tuntuu välttämättömältä, tai silloin on päivän ainoa hetki, kun ehtii hoitaa asioita. Kuitenkin riittävä uni saattaa olla tärkein asia terveytemme ja hyvinvointimme kannalta.
Univaje ja stressi haastavat painonhallintaa
Univaje ja pitkään jatkunut stressi voivat haitata merkittävästi painonhallintaa, jopa estää painon putoamisen. Molemmat vaikuttavat elimistön hormonitoimintaan tavalla, joka tekee painonhallinnasta haasteellista: kehon energia-aineenvaihdunta muuttuu ja keho alkaa suosia energian varastointia.
Univajeessa elimistön stressitasot nousevat. Univaje ja pitkittynyt stressi vaikuttavatkin kehoon hyvin samalla tavalla. Univajeen ja ylipainon tiedetään tutkimusten perusteella olevan yhteydessä toisiinsa. Stressihormoni kortisoli esimerkiksi lisää rasvan kertymistä erityisesti keskivartalon alueelle, mikä on terveyden kannalta erityisen haitallista.
Väsynyt palaa vanhoihin tapoihin
Stressi ja univaje vaikuttavat myös käyttäytymiseemme. Ruokahalu lisääntyy, ja alkaa tehdä mieli erityisesti rasvaista ja sokerista ruokaa. Ruokavaliosuunnitelmassa pysyminen tuntuu hankalalta eikä liikkuminenkaan usein huvita, kun keho kaipaa lepoa. Kyse ei ole itsekurin puutteesta vaan biologiasta.
Kun väsymys painaa, on voimavaroja uusien tapojen harjoitteluun myös vähemmän. Alamme helposti toimia autopilotilla, sillä se säästää energiaa. Silloin palaamme vanhoihin ja tuttuihin tapoihin, jotka sujuvat ilman tietoista ajattelua. Kutsumme tätä monesti repsahdukseksi, vaikka kyseessä on elimistön normaali selviytymiskeino.
Aivotkaan eivät toimi univajeessa parhaalla tavalla, ja uuden oppiminen muuttuu haastavaksi. Uusien taitojen harjoittelu ja oppiminen ovat kuitenkin olennaisia asioita elintapamuutoksen kannalta. Riittävällä unella on siis keskeinen merkitys painonhallinnalle ja elintapamuutoksen onnistumiselle.
Unesta virtaa elintapamuutoksiin
Paras painonhallintateko voi joskus olla uneen panostaminen. Tämä pätee erityisesti silloin, jos ruokavalio ja liikkuminen tuntuvat olevan kunnossa, mutta painossa ei tapahdu muutosta. Myös silloin, kun suunniteltuja ruokavalio- ja liikuntatavoitteita ei tahdo saada toteutettua hyvistä aikomuksista huolimatta, on hyvä tarkistaa unen tilanne. Kun univaje ei paina kehoamme ja mieltämme, on meillä enemmän voimavaroja ja mahdollisuuksia toteuttaa tavoitteitamme.
Univajetta ja pitkään jatkunutta stressiä voidaan lievittää panostamalla riittävään uneen, säännölliseen elämänrytmiin sekä stressinhallintakeinojen harjoitteluun. Täydellistä ei tarvitse olla, vaan pienikin parannus voi tuoda merkittävän muutoksen. Kokeile esimerkiksi mennä 15 minuuttia aikaisemmin nukkumaan, herätä joka aamu samaan aikaan tai pitää pieni rauhoittumishetki päivän aikana. Kannattaa kokeilla edes pieniä muutoksia ja seurata, miten ne vaikuttavat arkeen. Aina voi palata takaisin, jos muutos ei tunnu hyvältä.