Siirry sivun sisältöön

Tyypin 2 diabeteksen Käypä hoito -suositus päivitetty: painonhallinta ja elintapamuutokset avainasemassa

Jo viiden prosentin painonlaskulla on merkitystä tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

Julkaistu 13.5.2024 klo 12.50

Päivitetty tyypin 2 diabeteksen Käypä hoito -suositus vahvistaa, että painonhallinta ja elintapamuutokset ovat avainasemassa diabeteksen hoidossa. Kansallisen diabetesrekisterin (THL) mukaan Suomessa oli joulukuussa 2022 lähes 400 000 tyypin 2 diabetesta sairastavaa.

Komplikaatioiden ehkäisemiseksi tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä, esimerkiksi rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, kohonnutta verenpainetta, tupakointia, koholla olevaa verensokeria, ylipainoa ja psykososiaalisia riskitekijöitä, tulee hoitaa kokonaisvaltaisesti. Ennustetta parantavan lääkehoidon lisäksi tarvitaan moniammatillista ohjausta ja tukea.

Painonhallinta on keskeistä tyypin 2 diabeteksen hoidossa, ja yksilölliset tavoitteet asetetaan yhdessä potilaan kanssa. Tavoitteena on ruokavalio, joka on edullinen glukoositasapainon ja painonhallinnan kannalta sekä pienentää valtimosairauksien riskiä. Usein jo viiden prosentin pysyvä painonlasku vaikuttaa myönteisesti glukoositasapainoon. Tyypin 2 diabeteksen remissioon eli sairauteen liittyvien oireiden häviämiseen tarvitaan kuitenkin yleensä merkittävämpi painonlasku.

Päivitetyssä Käypä hoito - suosituksessa todetaan, että varhaisvaiheen tyypin 2 diabetes on mahdollista hoitaa remissioon huomattavalla painonpudotuksella ja sen jälkeisellä painonhallinnalla. Suositus nostaa esiin juuri elintapamuutoksien ja varhaisen hoidon tärkeyden. Vastasairastuneen tavoite on selättää diabetes.

Painonhallintatalon Terveyslaihdutusvalmennus voi auttaa tekemään elintapamuutoksia ja saavuttamaan terveydelle merkittävän, viiden prosentin painonlaskun sinun arkeesi sopivin keinoin.