Pitkäkestoisen kivun taustalla voi olla erilaisia aiheuttajia, kuten toistuva migreeni, ärtynyt vatsa, reuma tai fibromyalgia, mutta aina kivun aiheuttajaksi ei löydy selkeää diagnoosia. Noin 11 prosenttia kipuoireisista sairastaakin kipua ilman diagnoosia.
Suomen Kipu ry:n tavoitteena on tarjota tietoa ja tukea kaikille, joita pitkittynyt kipu koskettaa. Yhdistys tarjoaa pitkittynyttä kipua sairastaville ja heidän läheisilleen vertaistukea ja toimintaa, joka tähtää aktiiviseen ja sosiaaliseen elämään. Yhdistys tekee yhteistyötä ammattilaisten kanssa, jotta kipuoireisille pystyttäisiin tarjoamaan laadukasta hoitoa ja kuntoutusta.
Kipuviikolla syyskuussa: tietoa kivusta, teemailta ja hyvinvointihetki
Kipuviikkoa, sekä maailmalla kipukuukautta, vietetään vuosittain syyskuussa. Niiden tarkoituksena on lisätä tietoutta kivusta ja sen hoidosta sekä tehdä kipua näkyväksi. Tänä vuonna kipuviikkoa vietetään 2.–8. syyskuuta, ja sen teemana on Kipu koskettaa. Kivun vaikutukset yltävät, eivät vain yksilöön, vaan myös hänen lähipiiriinsä ja ympäröivään yhteiskuntaan. Kipu koskettaa siis meitä kaikkia.
Kipuviikon aikana Suomen Kipu ry järjestää erilaisia verkkotapahtumia. Viikon webinaareissa puhutaan kivusta, jolle ei löydy selittävää diagnoosia sekä työssä palautumisesta osana kivunhallintaa. Viikolla toteutetaan myös kipuun liittyvään luopumiseen keskittyvä teemailta sekä rentoutumaan ja palautumaan kannustava hyvinvointihetki. Viikon tapahtumat ovat avoimia kaikille, joita pitkäkestoiseen kipuun liittyvät teemat kiinnostavat.
Kipu koskettaa kaikkia: yksilöä ja hänen ympärillään olevia ihmisiä
Kipu koskettaa yksilöä. Jokainen kokee joskus kipua ja pitkäkestoisen kivun jaksot ovat yleisiä. Kipua kokee koko ihminen, ja sillä voi olla vaikutuksia esimerkiksi itsetuntoon, sosiaalisiin suhteisiin tai nukkumiseen. Koska kipu vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti elämään, kivun hoito ja kuntoutus tulisikin olla myös elämän kuntoutusta.
Kipu koskettaa perheitä, sillä läheisen kipu vaikuttaa koko perheeseen. Kumppanin, lapsen, sisaruksen tai vanhemman kipu vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Myös kipuoireisen läheiset tarvitsevat tukea. Suomen Kipu tarjoaa tietoa ja tukea kipuoireisille ja heidän läheisilleen.
Kipu koskettaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, sillä he ovat merkittävässä roolissa kipuoireisen asiakkaan polulla. Kipu monesti mullistaa elämää niin paljon, että sen kanssa pärjätäkseen tarvitaan ammattilaisten tukea. Kivun hoito on ennen kaikkea hyvää kohtaamista, näyttöön perustuvien hoitokeinojen hyödyntämistä ja toiveikkuuden ylläpitämistä.
Kipu koskettaa työyhteisöjä, sillä yli kolmanneksella suomalaisista työikäisistä on laaja-alaista kipua. Vaikka suurin osa pystyykin jatkamaan työssä myös kivun kanssa, on erityisesti laaja-alainen kipu riski työkyvyn heikentymiselle. Siksi kivun hoitoon ja työkyvyn tukemiseen kannattaakin hakea tukea jo varhaisessa vaiheessa. Työn muokkaus eli työn sovittaminen työ- ja toimintakykyä vastaavaksi on yksi tärkeimmistä kipuoireisen työntekijän tukitoimista.
Vertaistukea saman kokeneilta
Saman kokeneiden joukossa voi saada kokemuksen siitä, että ei ole kipujensa kanssa yksin. Yhteinen kokemusten jakaminen luo syvän ymmärretyksi tulemisen tunteen. Pääsee puhumaan mielessään olevista ajatuksista ja tunteista, kuulee muiden selviytymiskeinoista ja oppii siitä, millaista apua ja tukea pitkäkestoisen kivun kanssa elämiseen on tarjolla.
Suomen Kipu ry tarjoaa monipuolisia vertaistuen mahdollisuuksia. Ryhmämuotoista vertaistukea on tarjolla niin paikallisten ryhmien kuin etävertaistukiryhmienkin muodossa. Lisäksi yhdistys tarjoaa vertaistukea ryhmächattien ja Facebook-ryhmien välityksellä. Suomen Kipu ry:n vertaistukijat ovat kuulolla myös Toivo-vertaistukisovelluksessa. Kaikki yhdistyksen vertaistuellinen toiminta on maksutonta, eikä siihen osallistuminen edellytä Suomen Kipu ry:n jäsenyyttä.
Kirjoittaja: Katja Pääkkönen, järjestökoordinaattori, Suomen Kipu ry
Älä jää yksin, tukea on tarjolla
Suomen Kipu ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Etsi vertaistukea -hakukonetta päivitetään, minkä vuoksi hakukone ei ole toistaiseksi käytettävissä. Päivityksen ajan vertaistukipalveluita voi etsiä Lähellä.fi-palvelusta.