Siirry sivun sisältöön

Sote-ammattilainen, vähennä aivotyön kuormitusta TerveyskyläPRO-oppaan avulla

Samaan tapaan kuin ergonominen työpiste parantaa työntekijöiden fyysistä hyvinvointia, kognitiivinen ergonomia keskittyy aivojen hyvinvointiin vähentämällä työn häiriöitä ja kuormitustekijöitä. TerveyskyläPRO-palvelusta löytyy sote-ammattilaisille suunnattu opas, joka tarjoaa konkreettisia keinoja aivotyön kuormituksen hallitsemiseen.

Julkaistu 29.5.2024 klo 23.00

Hoitotyöstä merkittävä osa on nykyään aivotyötä, jossa häiriöt, keskeytykset ja tietotulva hankaloittavat kognitiivista suoriutumista.

Kognitiivinen kuormittuminen on aivojen toiminnan kannalta välttämätöntä. Sopiva lyhytkestoinen kuormitus parantaa psyykkistä toimintakykyä, mutta pitkäkestoisen, haitallisen ja hallitsemattoman kuormituksen tiedetään olevan terveydelle haitallista.

Aivokuorman hallintaa voidaan helpottaa kiinnittämällä huomiota kognitiiviseen ergonomiaan. Kognitiivinen ergonomia tarkoittaa ihmisten erilaisten töiden, työtapojen, työvälineiden ja työympäristön yhteistyötä sekä vuorovaikutusta niiden kesken. Sen avulla voidaan vähentää aivotyössä esiintyviä kuormitustekijöitä ja tietojen käsittelyn ongelmakohtia.

Sote-ammattilaisille suunnattu Aivotyön kuormitus – avuksi kognitiivinen ergonomia –opas auttaa hallitsemaan aivotyön kuormittavuutta ja pitämään mielen virkeämpänä läpi työpäivän.

TerveyskyläPRO-palvelusta löytyvä opas sisältää kolme napakkaa osuutta:

  1. Mitä on kognitiivinen ergonomia?

  2. Kognitiiviset kuormitustekijät ja aivojen uupumus

  3. Työkaluja aivotyön tueksi

Opas on tehty yhteistyössä työsuojeluasiantuntijoiden kanssa. Sen sisällöt on tarkistettu ja päivitetty keväällä 2024.

Tutustu oppaaseen TerveyskyläPRO-palvelussa: