Siirry sivun sisältöön

HPV-rokote ehkäisee tehokkaasti kohdunkaulan syöpää

Maaliskuun 4. päivänä vietetään kansainvälistä HPV-päivää. Tietoisuuspäivän ympärillä Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry jakaa tietoa kohdunkaulan syövän seulonnasta sekä ehkäisystä HPV-rokotteen avulla.

Julkaistu 3.4.2024 klo 17.01

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry - Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf eli GySy on valtakunnallinen potilasjärjestö, joka toimii gynekologiseen syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä edunvalvojana ja vertaistukiyhteisönä. Yhdistyksen tavoitteena on edistää gynekologiseen syöpään sairastuneiden kokonaisvaltaisen hoidon kehittämistä sekä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen elämänlaadun parantamista. Yhdistys tarjoaa myös ajantasaista tietoa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

HPV-peräiset syövät voidaan hävittää Suomesta

HPV eli ihmisen papilloomavirus aiheuttaa vuosittain noin 300 syöpää, joista eniten on kohdunkaulan syöpiä. Kohdunkaulan syöpä on gynekologisista syövistä ainoa, jota pystytään seulomaan HPV-testin ja papakokeen avulla. Tehokkaimmin kohdunkaulansyöpää voidaan ehkäistä HPV-rokotteen avulla. Kohdunkaulansyövän ja muiden HPV-peräisten syöpien hävittäminen Suomesta on realistinen tavoite. Se edellyttää kansallisen rokotuskattavuuden nostamista, ja tärkeä askel tähän olisikin Suomen sitoutuminen virallisesti EU:n syöväntorjuntasuunnitelman tavoitteisiin HPV-rokotuskattavuuden nostosta.

Suomessa noin 1 900 naista sairastuu vuosittain gynekologiseen syöpään. Gynekologisilla syövillä tarkoitetaan syöpätyyppejä, jotka ovat lähtöisin naisen lisääntymiselimistä. Gynekologinen syöpä voi sijaita munasarjoissa, munajohtimessa, kohdun rungossa, kohdunkaulassa, ulkosynnyttimissä tai emättimessä. Lisäksi niin sanottu vatsakalvon syöpä luetaan gynekologisiin syöpiin.

Munasarjasyöpä puolestaan kuuluu edelleen tappavimpien syöpien joukkoon Suomessa. Valtaosa munasarjasyövistä todetaan levinneessä vaiheessa ja viiden vuoden kuluttua diagnoosista enää noin puolet sairastuneista on elossa. Tietoisuuskampanjoilla yhdistys lisää tavallisten kansalaisten tietoisuutta munasarjasyövän oireista, jotta mahdollisimman moni hakeutuisi lääkäriin jo varhaisvaiheen oireiden ilmaannuttua.

Vertaistuesta voimaa – vertaisen kanssa voi puhua intiimeistäkin asioista

Gynekologisiin syöpiin liittyy paljon erityispiirteitä, kuten naiseuden ja minäkuvan muutokset, ennenaikaiset vaihdevuodet ja lapsettomuus. Moni kaipaa tietoa siitä, miten syöpä ja syöpähoidot vaikuttavat jokapäiväiseen elämään; mitä odottaa tulevalta ja uskaltaako sitä ylipäätään odottaa. Erityisen arvokasta on toiselta samaan syöpään sairastuneelta saatu tuki. Intiimeistä asioista on helpompi puhua vertaisen kanssa.

GySy tarjoaa vertaistukea Facebook-verkostoissa, etänä kokoontuvissa vertaistukiryhmissä sekä neljällä paikkakunnalla kokoontuvissa vertaistukiryhmissä (Helsinki, Kemi, Oulu, Seinäjoki). Etänä kokoontuvat ryhmät käynnistyvät tammikuussa ja elo-syyskuussa, ja kokoontuvat 2–3 viikon välein. Fyysisesti kokoontuvat vertaistukiryhmät kokoontuvat noin kerran kuukaudessa kesäaikaa lukuun ottamatta. Lisätietoa yhdistyksen tarjoamasta vertaistuesta löytyy yhdistyksen nettisivuilta.

Kirjoittanut: Taru Salovaara, sairaanhoitaja AMK, puheenjohtaja, Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Hakukoneen avulla löytyy tietoa lähes 500 yhdistyksen vertaistukipalveluista. Vertaistalo tarjoaa tietoa, vertaistukea ja kokemustarinoita sairastuneille ja heidän läheisilleen.