Siirry sivun sisältöön

Terveyskylää tekemässä: Annukka Saarelainen toimii Terveyskylän tuotevastaavana

Tässä juttusarjassa kerromme, millaista on työ Terveyskylän palvelujen parissa. Itä-Uudellamaalla Terveyskylä-tuotevastaavan tehtävään kuuluu muun muassa Terveyskylän jalkauttamista ja viestintää omalla alueella.

Julkaistu 26.6.2024 klo 17.11

Annukka Saarelainen on työskennellyt Terveyskylän tuotevastaavana Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella lokakuusta 2023. Saarelainen on koulutukseltaan fysioterapeutti, minkä lisäksi hän on suorittanut terveyden edistämisen YAMK-tutkinnon. Ennen nykyistä tehtävää Saarelainen on työskennellyt muun muassa fysioterapeuttina HUSissa.

Tuotevastaavan tehtäväkenttä on laaja ja monipuolinen. Saarelainen vastaa Terveyskylän talojen, TerveyskyläPRO-palvelun ja Omapolun käyttöönotosta ja jalkauttamisesta Itä-Uudellamaalla. Lisäksi työpöydällä on alueen Terveyskylä-viestintä.

Työhön kuuluu paljon käytännön esittelyä ja opastusta: Saarelainen voi esimerkiksi esitellä ammattilaisille TerveyskyläPRO-palvelun sisältöjä tai koota heille tietopaketteja tiettyihin aiheisiin liittyvistä Terveyskylän sisällöistä. Toisena päivänä voi olla vuorossa Terveyskylän esittelyä hyvinvointialueen asukkaille.

– Olemme alkaneet jalkautua yhä enemmän asukkaiden pariin, esimerkiksi yleisiin asukastaloihin ja kirjastoihin. Suunnittelen tällaisia Terveyskylän palvelujen esittelyitä viikoittain, Saarelainen kertoo.

Muita tehtäviä ovat esimerkiksi digihoitopolkujen suunnittelu ja käyttöönotto ja Terveyskylän vaikuttavuudesta viestiminen hyvinvointialueen johdolle.

Apua ja ideoita kollegoilta eri puolilta Suomea

Terveyskylä on tällä hetkellä käytössä yhdeksällä hyvinvointialueella ja HUSissa. Alueiden tuotevastaavat kokoontuvat joka toinen kuukausi yhteiseen Terveyskylän kehittämisryhmän kokoukseen. Kokous on myös hyvä foorumi jakaa kollegoille tietoa, ideoita ja hyväksi koettuja toimintatapoja. Verkostoitumisessa Saarelainen korostaa myös omaa aktiivisuutta:

– Kannattaa olla rohkea ja ehdottaa reippaasti esimerkiksi Teams-kokousta, jos haluaa kuulla, miten toisella alueella on onnistuttu esimerkiksi jalkauttamisessa tai viestinnässä. Näin voi saada arvokkaita neuvoja.

Oman ulottuvuutensa Saarelaisen työhön tuo hyvinvointialueen kaksikielisyys. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on noin 99 000 asukasta, joista reilu neljännes puhuu äidinkielenään ruotsia. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi digihoitopolut ja viestintä- ja koulutusmateriaalit tarjotaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella Terveyskylään liittyvät kustannukset maksetaan Euroopan unionin rahoittaman Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta.

Työn monipuolisuus viehättää

Saarelainen pitää siitä, että tuotevastaavana voi vaikuttaa itse työnkuvaan ja siihen, miten asioita tehdään. Tehtävä haastaa monella osa-alueella kouluttamisesta viestintään, ja yhteistyötä tehdään oman alueen sisällä sekä muiden alueiden kanssa. Työn vaikeaksi puoleksi Saarelainen mainitsee sen, että uusien palveluiden käyttöönotto vie usein aikaa, joten työn tulokset eivät välttämättä ole heti nähtävissä. Tuotevastaavan työssä aikajänne onkin erilainen kuin esimerkiksi fysioterapeutin työssä, jossa hoidetaan joka päivä uudet potilaat.

Entä millaiselle henkilölle tuotevastaavan työ sopii ja mitä se vaatii?

– Työssä tarvitaan itsenäistä työotetta ja hyviä yhteistyötaitoja. Myös digiosaaminen, sote-alan tuntemus ja ratkaisukeskeisyys ovat tärkeitä. Terveyskylää ei tarvitse tuntea läpikotaisin, mutta itseohjautuvuutta ja rohkeutta tarvitaan, Saarelainen sanoo.