Ajankohtainen

Uusia digihoitopolkuja pilotoidaan Soitessa – mukana tyypin 2 diabetes

Julkaistu 13.7.2023 10.00

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella Soitessa on käytössä Terveyskylän Omapolku-verkkopalvelu, jonne sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat luoda paikallisia digihoitopolkuja asiakkaan ohjaukseen ja neuvontaan. Parhaillaan pilotoidaan kolmea uutta digihoitopolkua aihepiireinään tyypin 2 diabetes, kaihileikkaus sekä lasten ja nuorten magneettitutkimus.

Digihoitopolut avataan asiakkaalle lähetteen perusteella tai kun annetaan aika tutkimukseen tai leikkaukseen. Tyypin 2 diabetes -digihoitopolku avataan, kun asiakkaalla todetaan esidiabetes tai diabetes. Myös aiemmin diabetekseen sairastuneilla on mahdollisuus päästä digihoitopolulle ilmoittamalla Soiten ammattilaiselle kiinnostuksensa polun käyttöön.

Suomessa tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 400 000 ihmistä. Taudin hoito sopii hyvin digihoitopolulle, sillä hoidosta suurin vastuu kannetaan itse jokapäiväisessä elämässä. Omahoito tarkoittaa päivittäisiä hoitopäätöksiä ja tekoja, kuten verensokerin mittausta, insuliinihoidon ja muun lääkehoidon toteuttamista sekä sopivasta syömisestä ja liikunnasta huolehtimista. Digihoitopolku tukee omahoitoa.

Monipuolista tietoa digihoitopolulla

Digihoitopoluilla asiakas saa tietoa muun muassa sairaudestaan, tutkimuksista, erilaisista hoito-ohjeista sekä polusta riippuen ohjeita esimerkiksi tutkimukseen tai leikkaukseen valmistautumisesta. Digihoitopolun kautta asiakas voi olla yhteydessä viesteillä hänen hoitoaan suunnittelevaan ammattilaiseen sekä löytää vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Digihoitopolut ovat ohjauksen ja neuvonnan työkalu ja toimintamalli, jolla voidaan hoitaa asiakkaita tasapuolisesti asuinpaikasta riippumatta. Ennestään Soitessa on ollut käytössä seuraavat digihoitopolut:

  • eturauhassyöpä
  • sepelvaltimotauti
  • tyrä
  • paksusuolen tähystystutkimus

Digihoitopolku ei ole tarkoitettu akuutin tilanteen hoitoon, vaan polkuja hyödynnetään asiakkaan neuvontaan, ohjaukseen, tutkimukseen/leikkaukseen valmistautumiseen ja seurantaan.

Digihoitopolkujen porrastetulla käyttöönotolla tuetaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välistä integraatiota.

Älypuhelimen sovelluskaupasta löytyy Omapolku-mobiilisovellus, jonka avulla asiakas pääsee entistä näppärämmin digihoitopolulle. Sovellus helpottaa ja nopeuttaa digihoitopolun käyttöä. Sovelluksen voi ladata AppStoresta tai GooglePlay –kaupasta.

Jutun pohjana on alun perin Soiten sivulla julkaistu juttu. Terveyskylän toimitus on editoinut sisältöä.