Gå till sidans innehåll

Tips för smärtlindring på semestern

Sommar, sol – och smärta. Vad kan man göra så att smärtan inte dämpar semesterglädjen? Smärtlindring fungerar också på semestern, men det kräver förutseende och smärtlindringsmetoder som passar just dig.

Publicerat 27.6.2024 klo 9.03

Sommaren är för många den mest efterlängtade perioden på året då man kopplar av, åker till stugan eller på resa och njuter av att vara ute. Å andra sidan kan kronisk smärta störa funktionsförmågan och försämra livskvaliteten. Smärtlindring under semestern kräver särskild planering och uppmärksamhet så att man kan njuta av semestern utan att behöva oroa sig.

Smärtmedicineringen i skick

Ta en diskussion med din läkare inför semestern för att försäkra dig om att du har tillräckligt med smärtmedel och tydliga anvisningar för hur du använder dem. Det är bra att på förhand kontrollera hur receptbelagda läkemedel ska förvaras, i synnerhet om du ska resa utomlands.

Läkemedelsfria smärtlindringsmetoder

Det kan vara smärtsamt att resa, i synnerhet under långa bil- eller flygturer. För att göra det så bekvämt som möjligt är det bra att ta pauser, sträcka på sig och i mån av möjlighet använda olika stöd som till exempel en nackdyna. Det kan också hjälpa att ta pauser när man utför hushållsarbete och andra sommarsysslor.

Förutom smärtmedel finns det också läkemedelsfria smärtlindringsmetoder såsom avslappning, stretchning och mindfulness. Under semestern kan man också pröva lättare motionsformer som simning och promenader enligt egen ork. Satsa i synnerhet på sådana aktiviteter som inte anstränger kroppen för mycket men som håller den i rörelse. Att lyssna på musik som man tycker om har också visat sig lindra smärta.

Lyssna på din kropp

Smärtlindring på semestern behöver inte vara så komplicerat bara man är förberedd. Planering, rätt läkemedel och självhjälpsmetoder, att vara i naturen om det går och tillräcklig avslappning kan göra din semester smärtfriare och njutbarare. Kom ihåg att lyssna på din kropp och sänka takten vid behov.

Bifogat finns en lista med länkar som innehåller tips på hur du kan hantera smärta på egen hand.