Gå till sidans innehåll

När du inte känner för att motionera

Alla njuter inte av motion på samma sätt. Det kan bero på genetiska faktorer eller på att motionsformen inte passar. Men det går att hitta rörelseglädje genom att testa olika motionsformer.

Publicerat 4.6.2024 klo 23.00

För vissa människor känns motion bra redan under passet medan andra känner sig bra först efter att de rört på sig. För en del känns motion nödvändigtvis inte särskilt bra överhuvudtaget. En bedömning är att genetiska faktorer kan spela in och därför njuter vissa människor mer av motion än andra.

Negativa erfarenheter av motion, till exempel på skolans gymnastiklektioner, kan också finnas i bakgrunden om man inte känner för att träna eller det rentav känns motbjudande. Du har kanske fått för dig att du inte är bra på sport eller inte är en sportig person. Ifall motion bara känns som ett sätt att bränna kalorier eller gå ner i vikt kan motion upplevas som ett nödvändigt tvång.

Vilka positiva effekter kan du få av motion?

Även om du inte njuter speciellt mycket av att röra på dig kan du ändå vilja göra det till en del av din vardag. Vi vet att motion har flera positiva effekter på både den fysiska och mentala hälsan. Lyckligtvis är glädje eller njutning av motion inte en förutsättning för en rörlig livsstil.

Alla människor gör sannolikt sådana saker i sitt liv som de inte njuter speciellt mycket av, men ändå gör eftersom de anser att de är viktiga. Exempel på sådana saker är att borsta tänderna eller fylla i skattedeklarationen. När det gäller motion kan du fundera över varför motion skulle vara viktigt för dig. Vad kan regelbunden motion eller en tillräckligt god kondition ge dig?

Motion som känns meningsfull blir ofta bestående

Att röra på sig ska inte kännas illa, men det behöver inte heller kännas härligt alla gånger. Det finns knappast någon hobby som varje gång känns helt fantastisk. Det finns dagar när vi inte orkar ta oss ut eller börja med något nytt men vi uppmuntrar oss och ger inte upp. På samma sätt kan du göra också när det gäller motion.

Du njuter inte alltid av att röra på dig, men ifall motionsformen känns meningsfull är det lättare att göra motion till en rutin. Löpning och gymträning är kanske inte din grej, men du njuter av trädgårdsarbete eller promenader. Det finns många olika sätt att motionera och målet behöver inte enbart vara att höja konditionen. Vi har alla våra egna mål och preferenser, och när vi respekterar dem går det bättre att hitta en motionsform som vi håller fast vid.

Hur få inspiration till att röra på sig? Prova detta:

1. Testa olika motionsformer

Hurdan typ av motion gillar du? Testa modigt olika typer och grader av motion. Vissa föredrar motion i lugnt tempo medan andra behöver högintensiv träning för att få välbehagshormonerna att flöda.

2. Satsa på vardagsmotionen

Motion är inte bara aktivitet i sportkläder utan varje steg räknas. Uträtta dina ärenden eller ta dig till jobbet till fots eller på cykel, delvis eller helt och hållet. Du kan få mycket motion också utan att motionera i bokstavlig mening!

3. Hitta andra anledningar till att röra på dig

Besök naturområden och njut av landskapen eller beundra arkitekturen under en stadspromenad. Tillbringa tid med ditt sällskapsdjur eller en vän. Njut av din egentid genom att lyssna på ljudböcker.

4. Satsa på muskelkonditionen

En tillräckligt god muskelkondition gör att du kan röra dig lättare och mindre smärtsamt. Börja med att stärka musklerna med styrketräning och gå först sedan över till att träna uthållighet.

5. Börja smått

Ifall regelbunden motion ännu inte är en del av din vardag är varje steg du tar ett plus. Ta pauser i sittandet, välj trapporna istället för bilen eller ta ut soporna oftare än tidigare. Öka motionen stegvis.