En positiv relation till mat är en del av ett goda matvanor. Om målet är en flexibel och neutral relation till ätandet är det bra att fästa uppmärksamhet vid hur du själv och människorna omkring dig talar om mat. Det kan också vara bra att tänka tillbaka på din barndom och hur man talade om mat när du växte upp. Genom att reflektera över detta blir det lättare att förstå varför du förhåller dig till maten på det sätt du gör. På samma gång kan du identifiera sådana tankemodeller som är problematiska när det gäller din relation till mat.
Tänk på vilka ord du använder
Kaninmat, sockerchock, kaloribomb – låter de här orden bekanta? Mat kan få en positiv eller negativ laddning bara genom orden vi använder. Att stämpla mat som onyttig, fetmande, onödig eller förbjuden ingår däremot inte i positivt prat om mat. Även om olika slags mat skiljer sig åt i näringsinnehåll borde det vara tillåtet att äta utan att få dåligt samvete.
Du kan närma dig temat genom att fundera på vad eller vilken slags mat du själv förhåller dig negativt till. Har du till exempel tänkt att det lönar sig att undvika frukter eftersom de innehåller socker eller att en bulle en vardag rubbar en hälsosam matvecka?
Tala om mat på ett uppskattande sätt
Att äta eller låta bli att äta ska inte behöva motiveras utifrån ålder, storlek eller fysisk aktivitet. En vuxen person kan äta en lika stor portion som en växande och idrottande tonåring. Trots att man precis ätit eller låtit bli att röra på sig kan man vara hungrig – det är inte klockslag eller träningskalendrar som bestämmer om man får äta och hur mycket.
Respektfullt prat om mat innebär också man låter bli att kommentera andras portionsstorlekar eller vad de väljer att äta. Om du till exempel äter glass med en vän och klandrar dig själv för det så bedömer du samtidigt din väns val, vilket kan påverka stämningen när ni äter.
Att försöka övertala någon annan att äta, till exempel genom att säga att maten annars går till spillo – är inte ett klokt sätt att prata om mat. Det är viktigt att komma ihåg att det ska vara okej att tacka nej till mat som erbjuds utan att den som bjuder blir sårad.
Ta inspiration av barnens matfostran
Negativt prat om mat kan öka spänningar relaterade till mat, skapa ett behov av yttre kontroll och dämpa förmågan att lyssna på den egna kroppen. De viktigaste faktorerna för goda matvanor och hållbar viktkontroll är en tillåtande och flexibel inställning, att lyssna på sin kropp och känna matglädje.
När det gäller ens eget sätt att prata om mat kan man ta modell av till exempel matfostran för barn. Med barnen bekantar man sig med maten genom alla sinnen, på ett positivt sätt och det blir normalt att maten smakar bättre vissa dagar än andra. Istället för att uppmana barnet att äta upp allt som finns på tallriken uppmuntrar man barnet att lita på kroppens signaler genom att fråga: ”Är du färdig eller vill du ha mera?” Det lönar sig att tala till sig själv på samma sätt, för det är aldrig för sent att få en positivare relation till maten.