Lapsen värikalvotulehdus (iriitti)

Lapsen värikalvotulehdus eli iriitti, tai laajemmin uveiitti, on pitkäaikainen, yleensä oireeton silmän sisäinen tulehdus. Se liittyy usein lastenreumaan.

​​​ Lapset ovat yhdessä tabletilla.

Pitkäaikainen sairaus

Lapsena alkanut värikalvotulehdus jatkuu usein aikuisikään asti. Hoitamattomana tauti voi johtaa näön heikkenemiseen ja jopa sokeutumiseen. Lastenreumaan liittyy usein värikalvotulehdus, minkä vuoksi lastenreumaa sairastavat lapset käyvät säännöllisesti silmätutkimuksessa. Värikalvotulehdus voi ilmaantua myös ilman lastenreumaa.

Värikalvotulehduksen oireet

Lapsen värikalvotulehdus on yleensä oireeton, mutta joskus silmässä voi ilmetä punoitusta, valonarkuutta, häikäistymistä tai kyynelvuotoa. Tulehdus voi olla molemmissa tai vain toisessa silmässä. Rähminen tai roskantunne silmässä eivät kuulu oirekuvaan.

Tulehduksen aiheuttamat värikalvon arvet voivat muuttaa mustuaisen pieneksi ja epäsymmetriseksi. Näkö voi heikentyä tulehduksen aiheuttaman sarveiskalvon samentuman, kaihin, silmänpohjan vaurioiden ja silmänpaineen nousuun liittyvän glaukooman vuoksi.

Värikalvotulehduksen seuranta

Värikalvotulehdusta (iriittiä) seurataan säännöllisesti silmän mikroskooppitutkimuksella, jonka tekee silmälääkäri.

Lapsen värikalvotulehdukseen (iriitti) liittyvä mikroskooppitutkimus.

Silmän etukammion pienet tulehdussolut ovat merkki värikalvotulehduksesta. Ne voidaan todeta vain silmän mikroskooppitutkimuksella. On myös tärkeää tutkia ja seurata silmän muita rakenteita, näöntarkkuutta ja silmänpainetta.

Värikalvotulehduksen hoito

Värikalvotulehduksen hoito vaatii koko perheen sitoutumista.

Lasten värikalvotulehduksen hoito aloitetaan yleensä kortisonia sisältävillä silmätipoilla ja joskus suun kautta otettavilla kortisonitableteilla. Hoitoon liitetään usein mustuaista laajentavat silmätipat estämään värikalvon arpeutumista.

Osa lapsista tarvitsee tippojen lisäksi reumalääkettä joko suun kautta otettavina tabletteina, ihon alle pistettävinä lääkkeinä tai suoneen tiputettavana hoitona.

Näön heikentymisen riskiä pienentävät ajoissa aloitettu ja säännöllisesti käytetty lääkitys, joka voi pitää tulehduksen vähäisenä tai kokonaan poissa.

Värikalvotulehduksen hoito vaatii koko perheen sitoutumista.