Mitä dialyysi on?

Dialyysi- eli keinomunuaishoidossa poistetaan kehosta sinne kertynyttä ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita.

Munuaisilla on lukuisia tärkeitä tehtäviä. Munuaisten toiminnan hiipuessa ihminen voi elää jopa kokonaan ilman munuaisia dialyysi- ja lääkehoidon turvin. Dialyysi eli keinomunuaishoito poistaa vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa elimistöön kertyviä kuona-aineita ja nestettä sekä korjaa veren happamuutta. Dialyysiä voidaan toteuttaa joko veriteitse tehtävänä hemodialyysinä tai peritoneaalidialyysinä eli vatsakalvodialyysinä.

  • Hemodialyysissä potilaan verta kierrätetään hemodialyysilaitteen kautta, jolloin veri puhdistuu laitteeseen liitetyn suodattimen eli dialysaattorin (keinomunuainen) avulla.
  • Peritoneaalidialyysissä potilaan oma vatsakalvo toimii keinomunuaisena. Hoidossa valutetaan vatsaonteloon pehmeän silikonikatetrin avulla liuosta, johon vatsakalvon läpi poistuvat kuona-aineet ja ylimääräinen vesi.

Miten voin dialyysipotilaana vaikuttaa vointiini?

Terveelliset elämäntavat, fyysisen kunnon ylläpitäminen ja kohentaminen vaikuttavat myönteisesti elämänlaatuun ja arjessa pärjäämiseen. Tupakoinnin välttäminen on munuaispotilaalle erityisen tärkeää, koska tupakointi haittaa selkeästi muun muassa sydämen toimintaa, aivojen hyvinvointia ja jalkojen kuntoa huonontamalla verenkiertoa. Fyysisestä hyvinvoinnista huolehtiminen auttaa myös henkisessä jaksamisessa.

On erittäin tärkeää, että dialyysihoito toteutuu hoitoyksikössä suunnitellulla aikataululla ja ohjeistuksella. Dialyysi ei hoida kaikkia omien munuaisten tehtäviä, joten lääkärin määräämän lääkityksen käyttäminen ja ruokavalion noudattaminen sekä mahdollisesta nesterajoituksesta huolehtiminen tukee ja täydentää dialyysihoitoa ja hyvää vointia.

Jaksaminen dialyysihoidossa

Dialyysi on elämää ylläpitävää hoitoa, ja se voi jatkua hyvin pitkään. Dialyysiä tulee tehdä säännöllisesti, ja se voi joskus tuntua raskaalta. Suurin osa potilaista kokee hoidon toistuvuuden ja sitovuuden ainakin ajoittain kuormittavana ja raskaana. Hoitoväsymyksestä kannattaa aina puhua hoitavalle lääkärille ja dialyysihoitajalle.

Hemodialyysi sairaalassa ei estä matkustelua. Hemodialyysihoitoja kannattaa varata mahdollisimman lähelle lomakohdetta.

Vertaistukea ja tietoa sopeutumisvalmennuskursseista saa oman sairaalan lisäksi esimerkiksi Munuais- ja maksaliitosta.

 

Kyllä

Päivitetty  16.4.2018