Mitä dialyysi on?

Dialyysi- eli keinomunuaishoidossa poistetaan munuaisten vajaatoiminnassa kehoon kertynyttä ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita.

Munuaisilla on lukuisia tärkeitä tehtäviä (Munuaisten rakenne ja tehtävät​). Munuaisten toiminnan hiipuessa ihminen voi elää jopa kokonaan ilman munuaisia dialyysi- ja lääkehoidon turvin. Dialyysi eli keinomunuaishoito poistaa vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa elimistöön kertyviä kuona-aineita ja nestettä sekä korjaa veren happamuutta. Dialyysiä voidaan toteuttaa joko veriteitse tehtävänä hemodialyysinä tai peritoneaalidialyysinä eli vatsakalvodialyysinä.

Hemodialyysissä potilaan verta kierrätetään hemodialyysilaitteen kautta, jolloin veri puhdistuu laitteeseen liitetyn suodattimen eli dialysaattorin (keinomunuainen) avulla.

Vatsakalvodialyysissä (peritoneaalidialyysi) potilaan oma vatsakalvo toimii keinomunuaisena. Hoidossa valutetaan vatsaonteloon pehmeän silikonikatetrin avulla liuosta, johon vatsakalvon läpi poistuvat kuona-aineet ja ylimääräinen vesi.​

dialyysi; dialyysihoito; hemodialyysi; kuona-aineet; peritoneaalidialyysi; vatsakalvodialyysi

Kyllä

Päivitetty  26.2.2019