Sydänleikkaukseen valmistautuminen

Sydänleikkausta odottaessa kannattaa ylläpitää nykyistä toimintakykyä, hankkia tietoa leikkauksesta ja toipumisesta sekä  huolehtia hyvästä suun ja hampaiden kunnosta.

​Leikkausta odottaessa voi valmistautua toimenpiteeseen monin tavoin. Oman voinnin rajoissa toteutettu säännöllinen liikunta ylläpitää toimintakykyä ja lihaskuntoa. Sellaista liikuntaa voi harrastaa, joka tuntuu mielekkäältä eikä aiheuta oireita. Suuri osa voi käydä normaalisti töissä ennen leikkausta.

Leikkaukseen tulo pelottaa ja jännittää lähes kaikkia. Sydänleikkauksen tarkoituksena on helpottaa sairauden aiheuttamia oireita ja parantaa toimintakykyä. Siksi monelle leikkaus voi olla helpotus. Pelkoa ja jännitystä voi helpottaa monin tavoin.

Stressin lievitykseen ja mielen hyvinvointiin löydät työkaluja Mielenterveystalon Omahoito-ohjelmista.

Suun ja hampaiden terveys on sydänpotilaalle tärkeätä. Mikäli edellisestä hammaslääkärin tarkastuksesta on kulunut yli vuosi, on leikkausta odottaessa hyvä varata aika hammaslääkäriin. Ennen sydänleikkausta on hoidettava kaikki suussa olevat aktiiviset tulehduspesäkkeet. Usein näiden toteamiseksi tarvitaan röntgenkuvaus hampaistosta ja niiden juurista.

Leikkausta edeltävä käynti

Toimenpideyksiköstä riippuen järjestetään leikkausta edeltävästi vastaanottokäynti, jolloin sydänkirurgi ja nukutuslääkäri tapaavat potilaan ja kertovat tulevasta leikkauksesta. Lisäksi sairaanhoitajan ja fysioterapeutin kanssa käydään läpi hoitojaksoa, toipumista, kuntoutusta sekä muita terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Omainen tai tukihenkilö voi yleensä olla käynnillä mukana.

Osa potilaista jää sovitusti vuodeosastolle leikkausta edeltävänä päivänä. Potilas saa hoitajalta ohjeet leikkauspäivän aamua varten.

Leikkausta edeltävään käyntiin kannattaa varata reilusti aikaa ja vaikka kirjoittaa muistiin niitä asioita, jotka askarruttavat mieltä.

sydänkirurgia; hampaidenhoito; sydän; vuodeosastohoito

Kyllä

Päivitetty  17.7.2020