Hoito sairaalassa sydänleikkauksen jälkeen

Sairaalahoitojakso kestää yleensä 7–10 vuorokautta. Tarvittaessa potilaalle järjestetään kuntoutumispaikka oman kotikunnan sairaalasta 4–5 päivää leikkauksen jälkeen.

Leikkausvalmisteluihin kuuluu ihokarvojen poisto leikkausalueelta ja suihkussa käynti. Ennen leikkaussaliin siirtymistä potilas saa esilääkkeen. Sydänleikkaus kestää keskimäärin 5–6 tuntia toimenpiteestä riippuen.

Hoitotoimissa voi olla eroja riippuen toimenpidettä tekevästä yksiköstä. Leikkauksen jälkeen potilaan vointia ja heräämistä seurataan hyvin tarkasti teho-osastolla vähintään yhden vuorokauden ajan. Toipumisen alkuvaiheessa muutokset voinnissa kuten esimerkiksi verenpaine- ja sydämen syketasossa ovat mahdollisia. Kuntoutuminen aloitetaan leikkauksen jälkeisenä aamuna, kun potilas on virkistynyt nukutuksesta.

Teho-osastolta siirretään vuodeosastolle, kun vointi leikkauksen jälkeen on tasaantunut. Alkuvaiheessa olo on voipunut, joten hoitajat ja fysioterapeutit auttavat tarvittaessa päivittäisissä toimissa ja kuntoutumisen aloittamisessa. Voimat karttuvat vähitellen ja muutaman päivän kuluttua potilas jaksaa jo kävellä. Liikkumaan kannustetaan joka päivä hieman enemmän voinnin mukaan edeten.

Kotiutusvaiheessa sydänkirurgi, kardiologi, sairaanhoitaja ja fysioterapeutti keskustelevat potilaan kanssa lääkitykseen, toipumiseen, kuntoutumiseen, kotiutukseen ja jatkohoitoon liittyvistä asioista. Toimeentuloon, sosiaaliturvaan, perheeseen sekä jaksamiseen liittyvissä asioissa on mahdollisuus keskustella sosiaalityöntekijän kanssa.

fysioterapia; sydänkirurgia; toipuminen; kuntoutuminen; sydän

Kyllä

Päivitetty  17.7.2020