Synnynnäiset sydänviat

Aikuisen synnynnäinen sydänvika vaatii pääsääntöisesti seurantaa läpi elämän. Aikuisen lievä synnynnäinen sydänvika voidaan usein korjata katetritekniikalla.

Ensimmäinen käynti aikuiskardiologian puolelle varataan yleensä lasten kardiologin suosituksen mukaan. Mikäli sydäntilanne on vakaa eikä erityisiä oireita ilmene, kontrolliväliä harvennetaan tai niitä ei arvita lainkaan.

Osaa potilaista seurataan kotipaikkakuntaa lähimmässä yliopisto- tai keskussairaalassa ja osalle suunnitellaan yhteisseuranta, siten että joka toinen käynti on omassa sairaalassa ja joka toinen synnynnäisten sydänvikojen erikoispoliklinikalla. Yhteisseurattavilla potilailla on pääsääntöisesti kaikkein vaikeimmat sydänviat (yksi kammioinen sydän, sydämensiirtoharkinnassa olevat, jne.)

Kaikki synnynnäisten sydänvikojen leikkaukset ja vaativimmat katetritoimenpiteet sekä osa tutkimuksista on keskitetty harvinaisuutensa vuoksi HYKS:n Meilahden sairaalaan.

Oireita, joiden ilmaantuessa on otettava yhteys terveydenhuoltoon:

  • Uusi, usein ilmenevä rytmihäiriö, hengenahdistus, rintakipu, turvotukset, epätavallinen väsymys ilman muuta selittävää syytä, huimaus, pyörtymisen tunne tai pyörtyminen.
  • Ole ensisijaisesti yhteydessä lähimpään hoitavaan tahoon, jossa olet seurannassa sydänvian vuoksi. Mikäli et ole säännöllisessä seurannassa, hakeudu terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon, josta sinut tarvittaessa lähetetään jatkotutkimuksiin.
  • Mikäli oireet ovat voimakkaita tai pitkäkestoisia hakeudu lähimpään päivystykseen tai soita 112.

Lue lisää synnynnäisistä sydänvioista Lastentalon ja Nuortentalon sivuilta. Lisätietoa myöskin Harvinaissairauksien talosta.

Päivitetty  10.9.2020

Ei