Aorttaläppäleikkaus

Aorttaläppäleikkaus on yksi yleisimmistä läppäleikkauksista ja se tehdään yleensä avosydänleikkauksessa. Sydänkeuhkokone huolehtii sydämen tehtävästä sen ajan, kun läppää käsitellään.

Aorttaläppä on sydämen vasemman kammion ja aortan välissä. Vasen kammio pumppaa veren aorttaläpän läpi verenkiertoon.

Ennen leikkausta tehdään sepelvaltimoiden varjoainekuvaus ja sydämen ultraäänitutkimus. Niiden perusteella suunnitellaan leikkaushoito.

Aorttaläppäleikkauksessa oma ahtaunut eli kalkkeutunut aorttaläppä korvataan joko mekaanisella tai biologisella tekoläpällä. Aorttaläppäleikkaus tehdään rintalastan keskellä olevan haavan kautta. Leikkaus kestää noin 4-5 tuntia.

Biologisten tekoläppien materiaalina on yleensä käytetty käsiteltyä sian aorttaläppää tai naudan sydänpussia. Mekaaninen tekoläppä voi olla valmistettu esimerkiksi pyrolyyttisestä hiilikuidusta. Biologiset tekoläpät soveltuvat parhaiten iäkkäämmille, esimerkiksi yli 65 vuotta täyttäneille.

Tekoläppäleikkauksen jälkeen aloitetaan veren hyytymistä hidastava lääkitys. Lääkkeenä on yleensä Marevan. Sen tarkoituksena on estää verihyytymien syntyä ja niiden kiinnittymistä tekoläppään. Biologisen tekoläpän asettamisen jälkeen lääkettä käytetään muutaman kuukauden ajan. Mekaanisen tekoläpän yhteydessä veren hyytymistä hidastava lääkitys on on elinikäinen.

Viallinen läppä voidaan hoitaa myös korjausleikkauksella eli plastialla, jos diagnoosina on aorttaläpän vuoto. Korjausleikkauksessa läppää ja aorttasuonen tyveä käsitellään siten, että läpästä tulee pitävä.

Aorttatekoläppä voidaan asentaa katetrin avulla suonen-sisäisesti paikoilleen, jos riskit avosydänleikkauksen suhteen arvioidaan liian korkeiksi. Asennus tehdään joko reisivaltimon kautta tai sydämen kärjen läpi vasemmasta kyljestä tehtävän pienen leikkausviillon kautta. Uusimpana reittinä voidaan käyttää myös nousevaa aorttaa, jolloin joudutaan tekemään lyhyt rintalastan avaus. Läppä asennetaan paikoilleen pallokatetrin avulla. Tämä TAVI-toimenpide (Transcatheter Aortic-Valve Implantation) tehdään ilman sydänkeuhkokoneen apua ja potilas on yleensä hereillä toimenpiteen aikana.

aortta; sydänkirurgia

Kyllä

Päivitetty  11.9.2020