Gå till sidans innehåll

Medvetet ätande kan bidra till en lättare jul

Julen och god mat hör ihop. Men hur ska man göra för att slippa obehaget av att ha ätit för mycket? Medvetet ätande kan hjälpa dig att få ut mera glädje och njutning av julen.

Publicerat 2.12.2024 klo 23.30

Många funderar på hur en pågående livsstilsförändring går ihop med julen. Hur ska man klara julen med en lättare känsla i både kropp och sinne? Den som unnar sig godsaker under julen kan lätt börja klandra och skuldbelägga sig själv. Att känna besvikelse över att ha ätit för mycket kan rentav ha en negativ inverkan på ätandet: Äsch, jag kan lika väl äta hela chokladasken, jag åt ju redan för många bitar.

Vilka delikatesser vill du helst ha, vilka kan du låta bli?

Julen är utmärkt tid att träna på medvetet ätande. Under julen har man kanske tid att stanna upp och njuta av olika dofter, smaker och ett vackert dukat bord. När man väl sitter till bords är det klokt att ta på sig rollen som en välvillig observatör. Sitta en stund och bara njuta av tillvaron trots att de andra fyller sina tallrikar. Du kan försöka stanna upp och lyssna på hur det känns och ställa frågor tyst till dig själv: vilka av alla de här läckerheterna är jag mest sugen på? Jag ska väl inte äta något bara för sakens skull? Hur känner jag mig efter att jag ätit en viss mat och en viss mängd av den? Det går att för sig själv sätta ord på de känslor och tankar som väcks: jag märker att jag skulle vilja ta mer av den och den maten. Det går att stanna upp och lyssna på de här känslorna utan att ge efter för dem.

Låt bli att skuldbelägga dig ifall du trots allt småäter

Vid julbordet är det klokt att vara den som äter långsammast av alla. Tugga länge och omsorgsfullt, stanna upp vid olika smaker och njuta. Känna efter när mättnaden infinner sig: tänk om jag lät bli att ta mera den här gången?

I stället för att småäta bara av farten kan den medvetna läckergommen stanna upp en stund och granska situationen: kommer jag att må bättre av att äta den här godbiten? När man är mer närvarande i sig själv kan man få ut mer av en mindre mängd. Om du trots allt äter så att du blir övermätt eller småäter lite mera – låt bli att skuldbelägga dig själv. Det är ingen fara. Dina obehagskänslor ger med sig och imorgon är en ny dag. Att träna medvetet ätande, att lyssna på sig själv, sina behov, sin kropp och hunger kräver oftast tid, lugn och många upprepningar. Småningom förbättras förmågan att lyssna.

En stämningsfull och njutningsfull jul

önskar alla vi som jobbar i Hälsoviktshuset