Ajankohtainen

En livsstilsförändring lyckas med hjälp av långsiktighet och genom att träna nya vanor

Publicerad 14.2.2024 9.00

I början av en livsstilsförändring är det vanligt att känna iver vilket hjälper dig att komma igång. För att lyckas med förändringen krävs det att du fortsätter också när du inte känner för det. På vilka sätt kan du skapa hållbara vanor?

Av någon orsak tänker vi ofta att vi kan ändra våra vanor i ett nafs, så fort vi bestämt oss för det. Ändå tror vi knappast att vi behärskar ett nytt språk eller instrument direkt efter den första lektionen. En livsstilsförändring kräver ofta att att vi lär oss nya färdigheter, och där gäller precis samma regler som alltid när vi ska lära oss något nytt: Övning ger färdighet.

Nya vanor genom repetition

När du orkar öva och upprepa en ny vana tillräckligt många gånger blir det småningom en rutin. Det här kräver uthållighet, alltså att du orkar fortsätta trots utmaningar på vägen. Förändring handlar inte enbart om inspiration, glädje eller framgång utan framförallt om knega på i vardagen. Att borsta tänderna eller städa köket får dig kanske inte att hoppa av iver varje dag, men du gör det sannolikt ändå. Du kan ha samma inställning till din livsstilsförändring.

Stora förändringar tar tid

När du gör en livsstilsförändring behöver du tålamod och förmågan att kunna glädjas över små framsteg. Det krävs många upprepningar innan en ny vana blir rutin, och därför kräver en livsstilsförändring alltid minst någon månad. Men vi människor är ofta otåliga och vill ha snabba belöningar, sådana som vi får till exempel genom sociala medier och mat.

Det här är en orsak till att olika dieter och kurer tilltalar oss. De lovar en snabb förändring, alltså belöning: du blir som ny på några veckor. Det är bara mänskligt att du vill uppnå ditt mål snabbt och få saken ur världen. Om målet är att fixa hela måltidsrytmen kan det kännas trögt att börja öva med bara morgonmålet.

Lyckligtvis går det att träna den här typen av färdigheter. Nedan finns en lista över metoder som hjälper dig vara långsiktig och lyckas åstadkomma en bestående förändring.

Metoder som hjälper dig att handla långsiktigt:

 1. Ställ upp lämpliga mål

  När dina mål varken är för stora eller för små är det lättare för dig att lyckas. Det ger dig lust att fortsätta. Vi överskattar ofta både våra möjligheter och resurser i vardagen. Hur ser en typisk vecka ut för dig? Vad är realistiskt under en sådan vecka? Välj hellre ett mål som är för litet än för stort, för det som räknas är det som blir gjort.

 2. Kom ihåg ditt värde

  Du orkar i regel öva tillräckligt länge bara på sådana vanor som känns vettiga. ”Jag borde” är en dålig drivkraft i det långa loppet. Fundera istället på vad du vill och vad som är viktigt för just dig.

 3. Fira dina framsteg

  Följ med din utveckling och notera också små framsteg. Det tar ofta tid att uppnå ett stort mål och därför är det viktigt att få mindre belöningar under vägen. Det här stärker tron på dig själv och uppmuntrar dig att fortsätta.

 4. Förbered dig på utmaningar

  Livet består ibland också av utmanande skeden och stressiga perioder. Gör redan på förhand en plan för hur du gör i sådana situationer. Vilka är grundpelarna för din hälsa och vilka saker kan du vid behov pruta på ett tag?

 5. En dag i taget

  Ibland kan ett långsiktigt mål kännas för avlägset och vanor som ska hålla livet ut kan kännas som en för stor ansträngning. Bestäm dig för att hålla dig till förändringen för en dag och gå sedan vidare en dag i taget. Vad kan du göra för att främja ditt välbefinnande just i dag?