Siirry sivun sisältöön

Elintapamuutos onnistuu uusien tapojen harjoittelun ja pitkäjänteisyyden avulla

Elintapamuutoksen alussa innostus voi auttaa pääsemään vauhtiin. Muutoksessa onnistuminen vaatii kuitenkin tahtoa jatkaa silloinkin, kun ei huvittaisi. Millä keinoin pitkäjänteisyyttä voi kehittää?

Julkaistu 3.4.2024 klo 16.59

Jostain syystä meillä on usein hassu ajatus, että uusien tapojen toteuttamisen pitäisi onnistua heti, kun päätämme ryhtyä siihen. Tuskin kuitenkaan ajattelisimme hallitsevamme uuden kielen tai soittimen soittamisen heti ensimmäisellä oppitunnilla. Elintapamuutos vaatii usein uusien taitojen opettelua, ja niihin pätevät ihan samat säännöt kuin muidenkin taitojen oppimiseen: Harjoitus tekee mestarin.

Toistojen myötä syntyy uusia rutiineja

Uudet rutiinit syntyvät, kun jaksaa harjoitella ja toistaa uutta tapaa riittävän monta kertaa. Tämä vaatii pitkäjänteisyyttä eli sitä, että jaksaa jatkaa haastavienkin vaiheiden yli. Muutostyö ei ole aina pelkkää iloa, innostusta ja onnistumista. Se on suuressa määrin myös arkista uurastusta. Ehkä et joka päivä innosta hihkuen pese hampaita tai tiskaa tiskejä, mutta todennäköisesti silti teet sen. Samalla tavalla voi suhtautua myös elintapamuutokseen.

Suuri muutos ei käy hetkessä

Elintapamuutokset vaativat kärsivällisyyttä ja kykyä iloita pienistä onnistumisista. Koska uusi tapa alkaa muodostua rutiiniksi vasta useiden toistojen myötä, vaatii elintapamuutos aina vähintään kuukausia aikaa. Usein olemme kuitenkin hieman kärsimättömiä ja janoamme nopeita palkintoja, joita esimerkiksi somen selaaminen ja syöminen tuottavat.

Juuri tästä syystä myös dieetit ja kuurit vetoavat meihin. Ne lupaavat muutoksen eli palkinnon nopeasti: kaikki kuntoon muutamassa viikossa. On aivan inhimillistä haluta päästä tavoitteeseensa nopeasti ja saada asia ikään kuin hoidettua pois alta. Emme oikein malttaisi harjoitella ensin pelkkää aamupalaa, jos haluamme korjata koko ateriarytmin.

Onneksi näitäkin taitoja voi harjoitella. Alta löydät keinoja, jotka vahvistavat pitkäjänteisyyttä ja tukevat pysyvän muutoksen onnistumisessa.

Näillä keinoilla voit lisätä pitkäjänteisyyttä:

  1. Aseta sopivia tavoitteita

    Sopivan kokoiset tavoitteet mahdollistavat onnistumisen kokemuksia ja lisäävät intoa jatkaa. Yliarvioimme helposti arjen mahdollisuudet ja voimavaramme. Mieti tyypillistä viikkoasi ja mitä sen puitteissa olisi realistisesti mahdollista toteuttaa. Mieluummin liian pieni kuin liian iso tavoite, sillä tehty on parempi kuin täydellinen.

  2. Muista arvosi

    Vain mielekkäältä tuntuvia tapoja jaksaa harjoitella riittävän kauan. ”Pitäisi” on huono kannustin pidemmän päälle. Mieti sen sijaan, mitä haluat ja mikä on juuri sinulle tärkeää.

  3. Huomaa onnistumiset

    Seuraa edistymistäsi ja huomaa pienetkin onnistumiset. Koska suuren tavoitteen saavuttaminen vie usein aikaa, on tärkeää saada pienempiä palkintoja matkan varrella. Tämä lisää pystyvyyden kokemusta ja koukuttaa jatkamaan.

  4. Varaudu haasteisiin

    Elämässä tulee väistämättä eteen haastavampia vaiheita ja kiireisempiä jaksoja. Tee jo etukäteen suunnitelma, miten toimit näissä tilanteissa. Mitkä ovat sinun hyvinvointisi peruspilarit ja mitä voit tarpeen vaatiessa jättää hetkeksi sivuun?

  5. Päivä kerrallaan

    Joskus pitkän tähtäimen tavoite tuntuu liian kaukaiselta tai loppuelämän tavat liian suurelta ponnistukselta. Päätä sitoutua muutokseen aina yhdeksi päiväksi ja etene päivä kerrallaan. Mitä voit tänään tehdä hyvinvointisi edistämiseksi?