Siirry sivun sisältöön

Psykologi aikuisten kuulonkuntoutuksessa

Psykologilta potilas saa tukea ja valmennusta esimerkiksi silloin kun harkitaan sisäkorvaistutekuntoutusta tai kun potilas kärsii tinnituksesta.

Psykologin tukea ja arviota tarvitaan erityisesti tilanteissa, joissa potilaan toimintakyky laskee kuulon heikkenemisen myötä, eikä kuulokojekuntoutuksella päästä toivottuihin kommunikaatiotavoitteisiin esimerkiksi työelämässä. Psykologi arvioi kuulovian aiheuttamaa uupumista ja/tai masennusta sekä antaa tukea ja ohjausta vaikeissa elämäntilanteissa.

Heikentyvä kuulo voi johtaa tilanteeseen, jossa kuulokojeiden vahvistus ei enää riitä. Tällöin on ajankohtaista pohtia sisäkorvaistutekuntoutusta. Psykologi antaa istutetta harkitsevalle psyykkistä valmennusta ja kertoo sisäkorvaistutekuntoutuksen vaiheista ja tuloksista. Lisäksi potilas saa tietoa vertaistuesta.

Myös kuulemiseen liittyvät oireet, kuten tinnitus, voivat heikentää merkittävästi arjen toimintakykyä ja elämänlaatua. Psykologi kertoo tinnituksen psykologisista vaikutuksista ja ohjaa potilasta kehittämään tilannehallintakeinoja, jotka auttavat selviytymään arjessa oireiden kanssa.

Päivitetty 2.6.2021