Siirry sivun sisältöön

Tietoa kuulokojekuntoutuksesta

Jos tunnet itsesi huonokuuloiseksi ja sinulla todetaan kuulovika, toimintakykyäsi voidaan palauttaa kuulokojekuntoutuksella. Kuulokoje on hyvin yleinen apuväline, jonka voi saada käyttöön ilman maksua.

Kuulovian tarkkaan määrittelyyn tarvitaan korvakäytävien ja tärykalvojen tutkimus, koulutetun audionomin suorittama kuulontutkimus sekä kuulonkuntoutukseen perehtyneen lääkärin arvio kuulosta.

Kuulonkuntoutukseen kuuluu kuntoutustarvetta ja -mahdollisuuksia selvittävä tutkimus, kuntoutus kuulokojeilla ja muilla kuulonapuvälineillä, apuvälineisiin liittyvä neuvonta, sopeutumisvalmennus ja kuntoutusohjaus.

Julkisen terveydenhuollon kautta kuulokojeen voi saada perusterveydenhuollossa tehdyn alustavan tutkimuksen ja erikoissairaanhoidossa tehdyn tarkemman tutkimuksen ja kuntoutussuunnitelman perusteella. Kuulokojeen voi hankkia myös yksityiseltä terveydenhuoltopalveluja tuottavalta yritykseltä. Tällöin kaikki kustannukset maksetaan itse.

Julkisen terveydenhuollon kautta tuleva kuulokojekuntoutus katsotaan lääkinnälliseksi kuntoutukseksi, joka on asiakasmaksulain mukaan potilaalle maksutonta (laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista).

Päivitetty 4.6.2021