Tietoa kuulokojekuntoutuksesta

​Jos tunnet itsesi huonokuuloiseksi ja sinulla todetaan kuulovika, toimintakykyäsi voidaan palauttaa kuulokojekuntoutuksella. Kuulokoje on hyvin yleinen apuväline, jonka voi saada käyttöön ilman maksua.

Haitarin otsikkotaso2
Miten kuulovika määritellään?

Kuulovian tarkkaan määrittelyyn tarvitaan korvakäytävien ja tärykalvojen tutkimus, koulutetun audionomin suorittama kuulontutkimus sekä kuulonkuntoutukseen perehtyneen lääkärin arvio kuulosta.

Kuulonkuntoutus koostuu eri osa-alueista

Kuulonkuntoutukseen kuuluu kuntoutustarvetta ja -mahdollisuuksia selvittävä tutkimus, kuntoutus kuulokojeilla ja muilla kuulonapuvälineillä, apuvälineisiin liittyvä neuvonta, sopeutumisvalmennus ja kuntoutusohjaus.

Mistä kuulokojeita saa?

Julkisen terveydenhuollon kautta kuulokojeen voi saada perusterveydenhuollossa tehdyn alustavan tutkimuksen ja erikoissairaanhoidossa tehdyn tarkemman tutkimuksen ja kuntoutussuunnitelman perusteella. Kuulokojeen voi hankkia myös yksityiseltä terveydenhuoltopalveluja tuottavalta yritykseltä. Tällöin kaikki kustannukset maksetaan itse.

Kuulokojekuntoutus on potilaalle maksutonta

Julkisen terveydenhuollon kautta tuleva kuulokojekuntoutus katsotaan lääkinnälliseksi kuntoutukseksi, joka on asiakasmaksulain mukaan potilaalle maksutonta (laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista).

 

Kyllä

Päivitetty  4.6.2021