Siirry sivun sisältöön

Sisäkorvaistuteleikkaus

Sisäkorvaistuteleikkaus on turvallinen toimenpide. Sairaalassa ollaan yleensä 1-2 vuorokautta.

Sisäkorvaistutteen sisäinen osa ja korvan sisäisiä rakenteita.

Sisäkorvaistuteleikkauksessa sairaalaan tullaan leikkauspäivän aamuna tai jo edeltävänä päivänä. Vastaanottava sairaanhoitaja ohjaa leikkaukseen valmistautumisessa. Ennen leikkaussaliin menoa on mahdollista saada rauhoittava esilääke, ja itse leikkaus tehdään nukutuksessa.

Leikkauksessa sisäkorvaistutteen vastaanotin asennetaan korvan taakse ja elektrodiketju sisäkorvan simpukkaan. Leikkaus kestää 1,5–2 tuntia. Leikkauksen jälkeen saattaa esiintyä lievää kipua, huimausta, pahoinvointia tai korvan soimista. Leikkausta seuraavana päivänä lääkäri tarkistaa leikkaushaavan.

Sairaalassaoloaika on yleensä 1–2 vuorokautta. Leikatussa korvassa saattaa olla jäännöskuuloa, mutta on hyvä varautua, että korvalla ei kuule mitään ennen kuin ulkoiset osat ovat paikoillaan. Sairausloman pituus on tavallisesti 2 viikkoa.

Sisäkorvaistuteleikkaus on turvallinen toimenpide ja vakavia sivuvaikutuksia esiintyy harvoin. Lievät sivuvaikutukset ovat tavallisempia, ja niistä yleisimpiä ovat ohimenevä huimaus ja makuaistin muutos.

Kivunhallintatalo tarjoaa tutkittua tietoa kivun hoidosta leikkauksen jälkeen.

Päivitetty 13.8.2020