Siirry sivun sisältöön

Kokeile erilaisia kuulonharjoituksia

Kuulonharjoituksissa on tärkeintä, että löydät itsellesi mieluisia vaihtoehtoja. Näin jaksat palata aktiivisen kuuntelemisen pariin uudelleen ja uudelleen.

Kuten muussakin harjoittelussa, toistaminen takaa kehityksen. Harjoittelua ei kannata tehdä väsyneenä tai jos mieliala ei ole harjoittelulle otollinen.

Jos aloittaminen tuntuu hankalalta, tee harjoituksia aluksi esimerkiksi 5-10 minuutin jaksoja päivittäin. Kun harjoittelu alkaa sujua, lisää harjoitusmääriä. Uusien kuulonapuvälineiden kanssa voi viedä useamman kuukauden ennen kuin niiden äänimaailmaan alkaa tottua. Tänä aikana on hyvä tehostaa kuulonharjoituksia.

Kuva Kuulorata-sovelluksen aloitusnäytöstä

Voit ladata kännykkään tai tablettitietokoneeseen sovelluskaupasta ilmaiseksi Kuulorata-kuulon­harjoitus­sovelluksen, jonka avulla harjoitellaan sanojen ja lauseiden tunnistusta ja musiikin kuuntelua. Kuulorata on puheterapeuttien kokoama laadukas tehtäväkokonaisuus, jota on helppo käyttää. Kuulorata on suunnattu aikuisille, mutta harjoituksia voivat toki käyttää nuoremmatkin henkilöt.

Äänikirjoja voi lainata esimerkiksi kirjastosta ja kuunnella esimerkiksi kännykän tai muun älylaitteen kautta. Äänikirjojen hyvä puoli verrattuna tv-ohjelmiin on, että niissä ei ole taustaääntä häiritsemässä puheen kuuntelua. Kun kuuntelet useita äänikirjoja, pääset harjoitelemaan useiden eri puhujien äänen kuuntelua.

Puheen kuuntelun lisäksi on hyvin suositeltavaa harjoittaa kuuloa myös musiikin avulla. Musiikin kuuntelu kehittää monia kuulonvaraisia taitoja, kuten äänten erottelua, tunnistamista ja paikantamista.Musiikin lajilla ei ole väliä, tärkeintä on, että pidät itse valitsemastasi musiikista.

Valitse tv-ohjelmista sellaiset, joissa ei ole liikaa taustahälinää. Tällaisia ovat esimerkiksi keskustelu- ja ajankohtaisohjelmat. Myös luontodokumentit ovat usein äänimaailmaltaan rauhallisia, jolloin selostajan äänen erottaa paremmin. Sama ohje pätee internetin kautta katsottaviin ohjelmiin ja esityksiin. Lisäksi internetissä on monia sivustoja, joiden tekstejä voi kuunnella. Myös tämä Kuulotalon materiaali on kuunneltavissa.

Kuva Kuulorata-sovelluksen valikosta, josta käyttäjä voi valita eri hälytyypeistä

Puheesta on vaikeinta saada selvää silloin, kun puheen taustalla kuuluu hälyä tai tila on kaikuva. Kuulorata-sovelluksen avulla voit kuunnella sanoja tai lauseita ilman taustahälyä, kohinahälyssä, puheensorinahälyssä tai kaiun kanssa. Näin saat harjoitteluun mukaan tärkeää toistoa, kun voit kuunnella samaa harjoitusta useaan kertaan erilaisella taustalla. Kuulorata-sovelluksessa voit lisäksi valita joko nais- tai miesäänen. Matalammasta miesäänestä voi usein olla vaikeampi saada selvää.

Päivitetty 12.7.2021