Kuulon kuntoutukseen ohjautuminen alkaa perusterveydenhuollossa ja työterveyshuollossa, joissa alkukartoitus kuulosta suoritetaan. Perusterveydenhuollossa tehdään lähete erikoissairaanhoitoon, kun todetaan elämää häiritsevä kuulon heikkeneminen ja diagnosoidaan kuulovika. Lähetteen erikoissairaanhoitoon voi saada myös yksityislääkäriltä.
Erikoissairaanhoidossa käyntejä on vaihtelevasti 1-3 käyntiä. Ensimmäisellä käynnillä kuulon terveydenhuollon ammattilainen, audionomi, tekee tarvittavat kuulontutkimukset. Tutkimustulosten perusteella lääkäri tekee diagnoosin ja arvioi kuulonkuntoutuksen tarpeen. Mikäli kuulokojekuntoutukseen päädytään, audionomi valitsee potilaan kuulolle sopivat kuulokojeet. Tarvittaessa otetaan mallit korvista korvakappaleita varten.
Mikäli kuulokojeita ei ole sovitettu jo ensimmäisellä käynnillä, se tehdään toisella käyntikerralla. Audionomi sovittaa kuulokojeet potilaalle. Potilas saa ohjeet kuulokojeiden käyttöön ja huoltoon liittyvistä asioista. Kuulokojesovituksen jälkeen potilaalle lähetetään mahdollisesti vielä kutsu kojekontrolliin. Audionomi säätää kuulokojeita tarvittaessa potilaan käyttökokemuksen mukaan sekä ohjaa kojeiden käyttöön ja huoltoon liittyvissä asioissa. Lisäksi arvioidaan muiden kuntoutustoimenpiteiden tarve, esimerkiksi kuntoutusohjaus ja sopeutumisvalmennus.
Joskus kuulokojeiden sovitus ja ohjeistus toteutetaan yksityisillä palveluntarjoajilla ostopalveluna. Myös muita kuntoutuspalveluita voidaan järjestää ostopalveluna. Luovutetut kuulon apuvälineet ovat käyttäjilleen aina maksuttomia ja sairaanhoitopiirin omistuksessa.