Siirry sivun sisältöön

Kuulon audionomipalvelut

Audionomi on tärkeä kuulonkuntoutuksen ammattilainen niin aikuisten kuin lasten kuulontutkimuksissa ja kuulokojeiden sovituksissa.

Audionomi aikuisten kuulonkuntoutuksessa

Audionomi tekee kuuloon liittyvät tutkimukset, joiden perusteella määräytyvät kuuloon liittyvät diagnoosit, hoidot ja kuntoutus. Tutkimukset vaativat tarkkuuta, ja niissä käytetään tutkimustiloja, -laitteita ja -tapoja, jotka täyttävät tarkat vaatimukset.

Audionomi tekee kuulonkuntoutussuunnitelman osana moniammatillista työryhmää yhdessä potilaan kanssa. Potilaalle valitaan sopivat kuulokojeet, ja ne säädetään tutkimustuloksiin perustuen. Audionomi ohjaa ja tukee potilasta ja läheisiä kuulokojeiden käytössä.

Audionomi lasten ja nuorten kuulonkuntoutuksessa

Pienten lasten kuulontutkimuksiin osallistuu yleensä kaksi audionomia. Yhdistelemällä erilaisia tutkimusmenetelmiä saadaan luotettava kuva lapsen kuulosta.

Audionomi säätää kuulokojeet sekä ohjaa ja tukee lasta ja vanhempia niiden käytössä. Kuulokojeiden hyötyä varmennetaan erilaisin mittauksin säännöllisillä kontrollikäynneillä. Vanhempien ja perheen myönteinen ja kannustava suhtautuminen on kuntoutuksen onnistumiseksi tärkeää.

Päivitetty 21.6.2022