Haittaluokkatieto on yksi tapa kuvata näkövamman vaikeusastetta. Näkövammakriteerit täyttävän näkövammaisen henkilön haittaluokka on 10 -18 (haitta-aste 50 – 90 %).
Näkövammaisen muuten terveen ihmisen haittaluokka (haitta-aste) ei nykyisen taulukon mukaan ole koskaan korkeampi kuin 18 (90 %). Ennen vuotta 2010 käytössä olleen haittaluokkataulukon mukaan sokean henkilön näön haitta-aste oli 100 %.
Näkövammaan liittyvät hankaluudet ovat jokaisella omanlaisiaan, vaikka diagnoosi olisi sama. Eri henkilöiden näkövamman ja silmäsairauden vaikeusastetta on työlästä ja tarpeetontakin verrata; yhdellä on vaikeuksia lukea, toisella liikkua, kolmannella oleskella valoisassa jne.
Haitta-aste (-luokka) tarvitaan esimerkiksi näkövammaiskorttiin, jolla voi osoittaa näkövammaisuuden muun muassa palveluntarjoajalle, joka myöntää alennusta haitan perusteella.
Verottaja voi myöntää invaliditeettivähennyksen hakemuksesta henkilölle, jonka haitta-aste on 30 % tai enemmän. Näön haitan osalta näkövammakriteerin ei siis tarvitse täyttyä, vaan jo lievemmällä näön haitalla voidaan myöntää invaliditeettivähennys.
Kelan 16 vuotta täyttäneen vammaistuen myöntämisen edellytyksiä ja 3-portaisen tuen tasoa arvioidessa käytetään haittaluokkatietoa hyväksi. Kelan alinta vammaistukea voidaan nykyisin joissakin tapauksissa myöntää myös henkilölle, joka ei täytä näkövammakriteeriä (näön haitta-aste jää vähäisemmäksi kuin näkövammakriteeri edellyttää), jos kyseessä on kuitenkin olennainen haitta ja muut tuen myöntämisen edellytykset täyttyvät.
Kelan vammaistukia ovat myös alle 16-vuotiaan vammaistuki ja eläkettä saavan hoitotuki, joiden myöntämiskriteereissä ei edellytetä tietynasteista haittaa, vaan vammasta tai sairaudesta aiheutuvaa rasitusta, avun tarvetta ja kustannuksia. Nämä kriteerit eivät täyty pelkästään näkövammaisuuden perusteella, mutta voivat näkövammaisen henkilön kohdalla täyttyä.
Vaikeasti näkövammainen henkilö (haittaluokka ≥17) on oikeutettu vammaisen pysäköintilupaan, jota haetaan Trafilta. Ajoneuvoveron perusverosta on mahdollista hakea vapautusta. Näkövamman perusteella voi hakea myös autoveronpalautusta, jos haitta-aste on ≥ 80 %. Jos auto on työn tai opiskelun takia tarpeellinen, haitta-asteen on oltava ≥ 60 %. Näkövammaisen autoa kuljettaa yleensä perheenjäsen.
Vaikeasti näkövammainen henkilö voi olla oikeutettu vammaispalvelulain mukaisiin kuljetuspalveluihin tai esimerkiksi asunnon valaistusmuutostöihin. Sosiaalitoimi myöntää kriteerit täyttävälle henkilölle palvelut tulotasosta riippumatta. Tietoja näön heikkouden laadusta ja asteesta sekä haittaluokasta käytetään arviota tehtäessä hyväksi.
Näkövammaisten liiton julkaisemasta näkövammaisen palveluoppaasta löydät tietoa sosiaaliturvasta.
Lue lisää: