Information om invaliditetsklass är ett sätt att beskriva synskadans svårighetsgrad. Hos en synskadad person som uppfyller kriterierna för synskada är invaliditetsklassen 10 -18 (invaliditetsgrad 50 – 90 %).
Invaliditetsklassen (invaliditetsgraden) för en synskadad person som är annars frisk är enligt den nuvarande tabellen aldrig högre än 18 (90 %). Enligt tabellen för invaliditetsklass som användes före 2010 var invaliditetsgraden för en blind person 100 %.
Svårigheterna som är kopplade till synskada är specifika för var och en även om diagnosen är densamma. Det är arbetsdrygt och också onödigt att jämföra synskada och svårighetsgraden hos en ögonsjukdom; någon kan ha svårt att läsa, den andra att röra sig, den tredje att vara i ljus o.s.v.
Invaliditetsgraden (-klassen) behövs till exempel för synskadekort som kan användas för att visa att man har en synskada för bland annat tjänsteleverantörer som beviljar rabatt enligt skadan.
Vid ansökan kan skatteförvaltningen också bevilja invaliditetsavdrag till en person som har en invaliditetsgrad på 30 % eller mer. Avseende synen behöver alltså synskadekriteriet inte uppfyllas utan invaliditetsavdrag kan redan beviljas för ett lindrigare men avseende synen.
Informationen om invaliditetsklass utnyttjas vid bedömningen av förutsättningarna för beviljande av FPA:s handikappbidrag för en person som har fyllt 16 år och nivån som är graderad i tre nivåer. FPA:s lägsta handikappbidrag kan nuförtiden i vissa fall också beviljas till en person som inte uppfyller kriterierna för synskada (invaliditetsgraden för synskada är lägre än vad synskadekriteriet förutsätter) om det ändå är frågan om en väsentlig olägenhet och de andra förutsättningarna för beviljande av stöd uppfylls.
FPA:s handikappbidrag är också ett handikappbidrag för en person som inte har fyllt 16 år och vårdbidrag för pensionstagare i vars kriterier för beviljande inte förutsätts ett men av en viss typ utan påfrestning, hjälpbehov och kostnader som skadan eller sjukdomen orsakar. Dessa kriterier uppfylls inte endast utgående från synskada utan kan också uppfyllas för en synskadad person.
En person som är svårt synskadad (invaliditetsklass ≥17) har rätt till parkeringstillstånd för person med funktionsnedsättning, som ansöks hos Trafi. Det är möjligt att ansöka om befrielse från grundskatten i fordonsskatt. Utgående från synskadan kan man också ansöka om återbäring av bilskatt om skadegraden är ≥ 80 %. Om bilen är nödvändig på grund av arbete eller studier måste invaliditetsgraden vara ≥ 60 %. Den synskadades bil körs vanligtvis av en familjemedlem.
En svårt synskadad person är berättigad enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp till transporttjänster eller exempelvis ändringsarbeten för belysning i bostad. Socialväsendet beviljar tjänsterna för en person som uppfyller kriterierna oberoende av inkomstnivå. Information om typen och graden av synnedsättning samt invaliditetsklass används vid bedömningen.
I serviceguiden för synskadade som publiceras av Förbundet för Finlands svenska synskadade hittar du mer information om socialskydd.
Läs mer:
Serviceguide för synskadade (nkl.fi, på finska)