Siirry sivun sisältöön

Silmässä salamoi

Yhdessä silmässä esiintyvä salamointi on tyypillisesti silmään liittyvä oire. Molemmissa silmissä näkyvä välke tai sahalaita viittaa usein migreeniin.

Yhden silmän salamoinnin yleisin aiheuttaja on lasiaisen irtauma. Irtaumassa näkökenttään ilmaantuu yleensä salamoinnin lisäksi tummia näkökentässä liikkuvia samentumia, jotka voivat olla tummia pisteitä tai lankamaisia kiehkuroita. Lasiaisen irtauma liittyy yleensä silmän ikääntymiseen. Useimmilla lasiaisen irtauma menee ohi ongelmitta, mutta osalle ihmisistä se voi aiheuttaa verkkokalvolle hoitoa vaativan verkkokalvon repeämän tai irtauman.

Molemmissa silmissä näkyvät valo-oireet voivat liittyä migreeniin. Migreeniaurassa näkökenttään voi ilmaantua sahalaitakuvio tai kirkas tai harmaa poikkeavasti näkyvä alue tai kuva voi näyttää pikselöityneeltä. Auraoire on ohimenevä. Se voi kestää 5–60 minuuttia ja sitä seuraa yleensä päänsärky.

Mikäli salamointi on toispuolista ja selkeämmin silmään liittyvää, oireelle ei ole varsinaista itsehoitoa, mutta salamoinnin kestoa ja voimakkuutta ja muutoksia näkökyvyssä tulee seurata aktiivisesti.

Mikäli tunnistat oireen migreeniin liittyväksi, kohtauksia voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä, kuten tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Tulehduskipulääkkeen ja parasetamolin voi tarvittaessa yhdistää hankalassa tilanteessa. Lääkettä kannattaa ottaa heti kohtauksen alussa riittävän iso määrä mieluummin kuin käyttää pieniä annoksia toistuvasti säryn jatkuessa.

Migreenin itsehoitoon kuuluu myös kohtaukselle altistavien tekijöiden välttäminen.

Salamointi yhdessä silmässä

  • Vuorokauden sisällä, mikäli

    • näkökentässä on nokisadetta eli lukematon määrä tummia pisteitä

    • näkökenttään ilmestyy läpinäkymätön verho tai varjo (näkökenttäpuutos).

  • Jos illalla tai yöllä ilmenee salamointia, kannattaa ottaa yhteyttä heti seuraavana aamuna.

  • Viikon sisällä, mikäli näkökenttään on ilmestynyt uutena oireena tiivistymiä, roskia, samentumia tai langanpätkiä ja/tai salamointia tai valonvälkettä.

Migreeniin liittyvä salamointi

  • Viikon sisällä, jos migreenin itsehoito ei auta riittävästi tai kohtauksia tulee vähintään kerran viikossa.