Siirry sivun sisältöön

Ärtynyt silmäluomi

Ärtynyt silmäluomi voi olla tulehtunut, kutiseva, punainen ja turvonnut.

Mikäli henkilöllä on ollut atooppista ihottumaa aiemmin muilla ihoalueilla, myöhemmällä iällä atooppinen ihottuma voi ilmaantua silmänympärysiholle. Atooppinen ihottuma-alue on kutiseva, kuiva, karhea ja punoittava. Iho voi olla pinnasta rikki. Yleensä oireita on molempien silmien ympärillä, vaikka vaiva voi olla myös epäsymmetrinen.

Akuutti allerginen reaktio aiheuttaa usein silmäluomien turvotusta ja silmien kutinaa. Kyseessä voi olla siitepölyyn tai eläinpölyyn liittyvä allerginen reaktio tai hyönteisen pistos.

Niin sanottu huuliherpes eli herpes simplex -viruksen aiheuttama tulehdus voi esiintyä myös silmäluomien alueella aiheuttaen kutisevaa tai kihelmöivää tunnetta ja pientä kellertävää rakkulaa ihottuma-alueelle.

Luomireunan tulehduksessa silmässä voi olla kutinaa etenkin luomireunassa sekä vetistystä ja roskantunnetta. Silmäluomet voivat olla punaiset, ärtyneet ja turvonneetkin. Luomireunan tulehdus altistaa luomen rauhasten tukkeutumiselle, mikä voi johtaa luomirakkuloiden syntymiseen.

Myös silmätippoina käytettävät glaukoomalääkkeet ja silmätipoissa käytettävät säilöntäaineet voivat aiheuttaa ärsytystä silmäluomille.

Atooppisen ihottuman itsehoidossa perusvoiteiden käyttö on hoidon kulmakivi.

  • Perusvoidetta käytetään yleensä kaksi kertaa päivässä. Voidetyyppi valitaan hoidettavan alueen ja käyttömukavuuden mukaan.

  • Hydrokortisonivoidetta käytetään hoitokuureina. Tarvittaessa voidaan käyttää myös takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoidetta pidempiaikaisena hoitona.

  • Antihistamiinitabletit eivät sinänsä hoida ihottumaa, mutta joillakin ne voivat vähentää ihon kutinaa.

  • Ihoa ärsyttäviä tekijöitä on syytä välttää, mutta ihon pesua ja puhdistamista säännöllisesti suositellaan.

Luomireunan tulehduksessa on tärkeää hoitaa luomireunoja ja huolehtia hyvästä hygieniasta. Tarkemmat ohjeet voit katsoa Luomireunan hoito -videolta.

Herpesinfektion hoitoon on saatavilla apteekista itsehoitoon tarkoitettua viruslääkettä. Mikäli epäilee herpesinfektion levinneen silmäluomen iholta silmään, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

  • Vuorokauden sisällä, jos epäilee herpesinfektion leviämistä iholta silmään.

  • Tarvittaessa, mikäli

    • silmäluomet ovat jatkuvasti ärtyneet eikä itsehoidolla saada riittävää vastetta

    • epäilee käytettävien silmätippojen aiheuttavan silmäluomien ärtymistä.