Siirry sivun sisältöön

Mihin hakeudun hoitoon äkillisessä terveysongelmissa?

Äkillisten terveysongelmien hoito tapahtuu vaivasta riippuen joko terveyskeskusten päiväaikaisilla vastaanotoilla tai ympärivuorokautisissa päivystysyksiköissä.

Terveyskeskukset ja -asemat

Kiireinen päivystys ei aina ole paras hoitopaikka äkillisissä terveysongelmissa. Moniin vaivoihin saa avun nopeasti oman terveyskeskuksen päivystys- tai kiirevastaanotolta. Vastaanotoilla hoidetaan äkilliset terveysongelmat ja tapaturmasta aiheutuneet pienet vammat.

  • Terveyskeskukset ja -asemat ovat pääsääntöisesti avoinna arkisin klo 8 - 16.

Ympärivuorokautiset päivystykset

Ympäri vuorokauden toimivissa päivystyksissä hoidetaan ne äkillisesti sairastuneet tai vammautuneet potilaat, joiden hoitoa ei voida siirtää seuraavaan arkipäivään ilman sairauden tai vamman pahenemista.

  • Ympärivuorokautiset päivystykset ovat aina avoinna.

Päivystyspalveluiden yhteystiedot

Oman alueen terveysneuvonta- ja päivystyspalveluiden yhteystiedot löytyvät parhaiten oman kotikunnan tai keskussairaaloiden verkkosivuilta. Yhteystietoja voi etsiä myös Mielenterveystalon Apua 24/7-palvelusta.

Yliopistosairaanhoitopiirien päivystysten yhteystiedot löytyvät Päivystystalon Palvelut-osiosta.

Jos sinulla on äkillinen sosiaalinen tai terveydellinen ongelma, etkä tiedä mitä sinun pitäisi tehdä, soita Päivystysapuun numeroon 116117.

Matkustettaessa oman kotikunnan ulkopuolella saa ensiapuluonteista hoitoa lähimmästä kiireellistä hoitoa tarjoavasta yksiköstä. Päivystyksellisten hoitotoimenpiteiden jälkeen potilaat ohjataan yleensä jatkohoitoon tai tarkempiin tutkimuksiin oman alueen sairaalaan.

Etsi yhteystietoja

Päivitetty 1.5.2021