Siirry sivun sisältöön

Vastaanotolla päivystyksessä

Päivystyksessä potilaan tutkiminen ja hoito tapahtuu lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla.

Sairaanhoitajan vastaanotto

Sairaanhoitajan vastaanotolla voidaan hoitaa lieviä tapaturmia ja esimerkiksi hengitystietulehduksesta kärsiviä potilaita. Sairaanhoitaja hoitaa potilaan vastaanotolla itsenäisesti, mutta hänellä on aina mahdollisuus konsultoida lääkäriä.

Lääkärin tukea tarvitaan esimerkiksi silloin, kun potilaan sairauden hoito vaatii reseptilääkitystä.

Lääkärin vastaanotto

Lääkärin vastaanotto päivystyksessä on samanlainen kuin muuallakin terveydenhuollossa. Lääkäri haastattelee ja tutkii potilaan vastaanottohuoneessa tai vuodepaikalla, tutustuu mahdollisesti etukäteen otettujen verikokeiden tuloksiin ja potilaan sairaushistoriaan sekä pyrkii tekemään diagnoosin oireiden ja tutkimusten perusteella.

Päivystyksessä keskitytään akuutin oireen tai vamman hoitamiseen

Päivystysvastaanotolla ei yleensä ole mahdollisuuksia syventyä potilaan pitkäaikaissairauksien hoitoon, ohjelmoida laajoja tutkimuksia tai tehdä hoitosuunnitelmia. Jos vaiva edellyttää jatkotutkimuksia, pyydetään potilasta ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen hoidon jatkamiseksi.

Kuvantamistutkimukset vaativat lähetteen

Oireen selvittämiseksi tarvittavat kuvantamistutkimukset tapahtuvat useimmiten lääkärin vastaanottokäynnin jälkeen, koska röntgen- ja muihin kuvantamistutkimuksiin vaaditaan lääkärin lähete. Sairaanhoitajalla ei ole valtuuksia ohjelmoida kuvantamistutkimuksia.

Päivitetty 1.5.2021