Siirry sivun sisältöön

Maijan tarina - Äkillinen sairauskohtaus kaupassa

Kuvitteellinen tarina Maijasta, joka saa äkillisen sairauskohtauksen kaupassa.

Maija on ostoksilla kauppakeskuksessa ystävänsä Sirpan kanssa. Ystävykset ovat kierrelleet kauppoja, ja Maija on löytänyt itselleen kauniin mekon. Kauppakeskuksen WC-tiloihin jonottaessaan Maija menettää äkillisesti tajuntansa. Sirpa näkee Maijan lyyhistyvän maahan. Maijan keho jäykistyy ja hänen raajansa ja lihaksensa alkavat kouristella voimakkaasti.

Maijallahan on epilepsia, Sirpa muistaa ja vilkaisee nopeasti rannekelloaan.

Sirpa on käynyt ensiapukurssin ja nähnyt Maijan kouristelevan aiemminkin. Hän tietää, miten tilanteessa tulee toimia. Sirpa asettaa kätensä Maijan pään ympärille ettei Maija kolhisi päätään lattiaan tai muuten loukkaisi itseään.

Maijan ja Sirpan ympärille alkaa kerääntyä ihmisiä. " Ei ole mitään hätää. Tilanne rauhoittuu varmasti pian ", Sirpa rauhoittelee heitä.Samalla hetkellä Sirpa muistaa kahvilassa käydyn keskustelun. Maija oli kertonut saaneensa kouristuskohtauksen myös aamulla juuri silloin, kun hänen poikaystävänsä Lasse oli ollut lähdössä töihin. Kohtaus oli kestänyt muutaman minuutin ja Maija oli toipunut siitä nopeasti. " Onneksi kohtaus meni niin nopeasti ohi. Lasse olisi varmaan muuten myöhästynyt töistä, kun lähtee aina niin viime tipassa", Maija oli kertonut nauraen.

Soitto hätäkeskukseen

Aika tuntuu matelevan. Sirpa kääntää hieman kättään nähdäkseen kellonsa. Kouristuskohtaus on kestänyt noin kolme minuuttia.

Tämä on Maijan toinen kohtaus tälle päivälle eikä kouristelu vaikuta laantuvan. On parasta soittaa hätäkeskukseen, Sirpa ajattelee.

”Voinko olla jotenkin avuksi?”, paikalle tullut kauppakeskuksen vartija kysyy Sirpalta. Sirpan käsilaukku on lattialla. Sirpa pyytää vartijaa ojentamaan laukussaan olevan puhelimen. Sirpa miettii, että voisi pyytää vartijaa soittamaan hätäkeskukseen, mutta päättää kuitenkin soittaa itse, koska tietää Maijan tilanteesta tarkemmin. ”Kiitos”, Sirpa sanoo ja irrottaa toisen kätensä Maijan pään ympäriltä tarttuakseen vartijan ojentamaan puhelimeen.

Sirpa avaa lataamansa 112 Suomi-sovelluksen ja soittaa hätäkeskukseen. Hätäkeskuspäivystäjä vastaa lähes välittömästi. Sirpa käyttää puhelimensa kaiutintoimintoa puhuessaan, jotta voi suojella edelleen molemmilla käsillään kouristelevan Maijan päätä.

Sirpa kertoo lyhyesti, mitä on tapahtunut ja antaa tapahtumapaikan tarkan osoitteen, vaikka hätäkeskuspäivystäjä näkeekin tarkan sijainnin 112 Suomi-sovelluksen satelliittipaikannuksen avulla.

Hätäkeskuspäivystäjä tekee riskinarvion puhelussa saamiensa tietojen avulla. Hän hälyttää hoitotason ensihoitoyksikön kohteeseen B-luokan kiireellisyydellä VIRVE-verkon välityksellä. Hälytyksen tehtyään hän antaa Sirpalle toimintaohjeita.

Ensihoitoyksikkö on matkalla luoksenne. Suojaa ystäväsi päätä edelleen käsilläsi. Onko lähelläsi ketään, joka voisi mennä kauppakeskuksen pääovelle odottamaan ensihoidon saapumista ja ohjata heidät oikeaan paikkaan?

Vartija lähtee pääovelle odottamaan ensihoitohenkilöstön saapumista. Vaikuttaa siltä, että Maijan kouristukset eivät ole enää niin voimakkaita. Hätäkeskuspäivystäjä ohjeistaa, että jos kouristukset lakkaavat, Maija on asetettava kylkiasentoon ja varmistettava esteetön hengitys. Puhelun lopuksi hätäkeskuspäivystäjä kehottaa soittamaan uudestaan, jos tilanne muuttuu. Sirpa saa luvan puhelun lopettamiseen.

Ensihoitajat saapuvat

Pian puhelun päättymisen jälkeen Maijan kouristuskohtaus lakkaa. Sirpa asettaa ensiapukurssilla saamiensa oppien mukaan Maijan kylkiasentoon ja varmistaa, että Maijan hengitystiet ovat auki, jotta hän pystyy hengittämään vapaasti.

Maija makaa kylkiasennossa ja hengittää rauhallisesti. Sirpa yrittää tiedustella Maijan vointia. Maija on tokkurainen eikä vastaa kysymyksiin. Sirpa kuulee nopeatahtisten askelten lähestyvän. Kulman takaa ilmestyy kaksi ensihoitajaa vartijan saattamana.

Hei, olen ensihoitaja Jaakko. Kertoisitko, mitä on tapahtunut?, ensihoitaja kysyy hoitotarvikereppunsa maahan laskien.

Sirpa kertoo Maijan sairaudesta ja päivän kulusta. Jaakko tiedustelee Maijan henkilötietoja. Sirpa muistaa, että Maijalla on lompakossaan henkilökortti ja ojentaa sen Jaakolle. Itsensä Kaisaksi esitellyt ensihoitaja tutkii Maijan vointia. Maijalta mitataan veren happipitoisuus, verenpaine ja verensokeri.

Maija alkaa heräillä, mutta ei muista tapahtuneesta mitään. Hänelle kerrotaan saamastaan kouristuskohtauksesta. Maija on selvästi voipunut, mutta vastaa ensihoitajien kysymyksiin järkevästi.

Maija kertoo ensihoitajille lääkityksestään ja aamulla kotona saamastaan kouristuskohtauksesta. Jaakko kirjaa huolellisesti tapahtuma- ,haastattelu- ja tutkimustiedot ensihoitokertomukseen. Ensihoitajat toimivat hoitosuositusten mukaan. He suosittelevat Maijalle kuljetusta jatkohoitoon ja seurantaan paikalliseen päivystykseen, koska hän on kouristanut saman päivän aikana jo kaksi kertaa. Maija on samaa mieltä. On hyvä, että tilannetta selvitellään tarkemmin.

Kaisa lähtee hakemaan ambulanssista kuljetuspaareja. Sillä aikaa Jaakko kirjaa Sirpan yhteystiedot ensihoitokertomukseen siltä varalta, jos päivystävä lääkäri haluaa kysyä lisätietoja Maijan kouristuskohtauksesta.

Kaisa saapuu paarien kanssa ja Maija autetaan niiden kyytiin. ”Sirpa, voitko ilmoittaa Lasselle, että minut vietiin päivystykseen?” Maija pyytää ystävältään. Maija hyvästelee ystävänsä, ja ensihoitajat kiittävät Sirpaa esimerkillisestä toiminnasta ja ensiavusta.

Matkalla päivystykseen

Ambulanssissa ensihoitaja Kaisa avaa hoitotarvikelaukun ja näyttää valmistelevan jonkinlaista toimenpidettä.

Laitan sinulle kämmenselän laskimoon verisuonikanyylin. Voin antaa sen kautta lääkettä, jos kouristat uudelleen”, ensihoitaja Kaisa kertoo.

Kanyylin laittaminen ei tunnukaan niin kipeältä kuin Maija ehti etukäteen pelätä. Maija kuulee ensihoitajan ilmoittavan hätäkeskukselle kuljetuskoodin ja varausasteen sekä mihin hoitoyksikköön Maija kuljetetaan. Maijan vointi on vakaa, eikä kuljetusta päivystykseen tarvitse tehdä hälytysajona. Matkan aikana Kaisa tarkkailee Maijan vointia. Maija on edelleen väsynyt, mutta kokee voivansa jo huomattavasti paremmin.

Pian ambulanssi saapuukin jo sairaalan pihaan. Maija viedään kuljetuspaareilla sisään päivystykseen. Miltei heti Maijan ja ensihoitajien luokse saapuu päivystyksen sairaanhoitaja. ”Hei Maija, minä olen sairaanhoitaja Merja”, siniseen työasuun pukeutunut hoitaja kertoo ystävällisesti. Maijalle tehdään hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvio ja hänen tietonsa kirjataan päivystyksen potilastietojärjestelmään. Sairaanhoitaja kiinnittää potilasrannekkeen Maijan ranteeseen.

Ensihoitajat kuljettavat Maijan päivystyksen seurantatilaan ja auttavat Maijaa siirtymään päivystyksen sängylle. Ensihoitajat raportoivat seurantatilan sairaanhoitajalle tarkat tiedot kouristuskohtauksesta ja Maijan tämän hetkisestä voinnista. Ensihoitajat toivottavat Maijalle hyvää jatkoa.

Kiitos hyvästä hoidosta”, Maija kiittää ensihoitajia.

Ensihoitajat lähtevät kuljetuspaareineen pois. ”Minkälainen vointi sinulla on nyt?”, seurantatilassa työskentelevä sairaanhoitaja Ulla tiedustelee Maijalta asettaen samalla happisaturaatiomittarin Maijan sormenpäähän. Maijan jatkohoito päivystyksessä alkaa.

Päivitetty 1.5.2021