Puuttuuko sanastosta jotain tai kaipaako jokin sanaston selitys lisäselvitystä? Voit lähettää meille ideoita palautelomakkeen avulla:
A
Akuutti
Akuutti tarkoittaa äkillistä, yleensä lyhytkestoista tilaa. Myös akuutteihin vaivoihin liittyviä päivystysvastaanottoja voidaan kutsua akuuttivastaanotoiksi.
Avainsanat: äkillinen, nopeasti alkava
Alusastia
Alusastia on vuodepotilaiden käyttämä väline virtsaamista varten.
Avainsanat: portatiivi, virtsa-astia
Amanuenssi
Amanuenssi on lääketieteen lisensiaatin tutkintoa suorittava opiskelija. Opiskelijalla ei ole vielä lääkärinoikeuksia ja hän voi osallistua potilaan hoitoon vain toisen, itsenäisesti ammattiaan harjoittamaan oikeutetun lääkärin ohjauksessa ja vastuulla.
Avainsanat: opiskelija, lääketieteen opiskelija
Ambulanssi
Ambulanssi eli ensihoitoyksikkö, jolla ensihoitohenkilökunta kulkee potilaan luokse. Sillä voidaan myös kuljettaa potilas terveydenhuollon yksikköön, jos se on tarpeellista potilaalle kotona annetun ensihoidon jälkeen.
Avainsanat: ensihoito, sairaankuljetus
Anafylaksia
Nopeasti kehittyvä allerginen reaktio, jossa ilmenee voimakkaita, jopa henkeä uhkaavia oireita, kuten hengitysvaikeutta.
Avainsanat: anafylaktinen reaktio, allergia
Anestesia
Anestesia tarkoittaa nukutuksella, puudutuksella tai muutoin lääkityksellä aikaansaatua kivuttomuutta leikkauksen ajaksi mahdollistaen samalla elintoimintojen vakauden.
Avainsanat: nukutus, puudutus, kivunhoito
Anestesialääkäri
Anestesialääkärin toimenkuvaan kuuluu anestesia, kivunhoito, tehohoito sekä ensihoito.
Avainsanat: anestesiologi, anestesiologia, anestesia, nukutus, nukutuslääkäri
Anti-inflammatori
Lääkeaine, jolla on tulehdusta rauhoittava, kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus. Lääkeaineryhmään kuuluu useita erilaisia lääkkeitä, joista kuitenkin voidaan käyttää vain yhtä kerrallaan. Tulehduskipulääkkeitä ovat esimerkiksi ibuprofeiini, ketoprofeeni ja diklofenaakki. Koksibi on uuden sukupolven tulehduskipulääke, jonka vatsaa ärsyttävä vaikutus on perinteisiä valmisteita vähäisempi eikä se lisää verenvuotoriskiä. Koksibin tuottaman kivun lievitys on samankaltainen perinteisten tulehduskipulääkkeiden kanssa.
Avainsanat: tulehduskipulääke, NSAID, NSAID-lääke, non-steroidal anti-inflammatory drug
Apulaisosastonhoitaja
Apulaisosastonhoitaja toimii osaston osastonhoitajan työparina ja vastaa muun muassa päivittäisen toiminnan suunnittelusta, työjaosta ja työvuorojen suunnittelusta sekä sijaistaa tarvittaessa omaa esimiestään.
Avainsanat: aoh, lähiesimies
Asystole
Sydämen pysähdyttyä ja sähköisen toiminnan loputtua, sydämen sähköinen käyrä on suora viiva. Tätä kutsutaan asystoleksi. Jos elvytystoimissa todetaan potilaan ensirytmiksi asystole, on välittömästi aloitettava peruselvytys. Asystole ei ole defibrilloitava rytmi.
Avainsanat: asy, sydämen pysähdys
Atulat
Atulat ovat terveydenhuollossa käytetty instrumentti, jota käytetään esimerkiksi haavojen ompelussa tai vierasesineen poistossa. Atulat ovat muovisia kertakäyttöisiä tai metallisia monikäyttöisiä.
Avainsanat: pinsetit
B
Bakteeriviljely
Bakteeriviljely on laboratoriomenetelmä, jonka avulla saadaan selville mahdolliset infektioita aiheuttavat bakteerit. Bakteeriviljelynäytteitä voidaan ottaa esimerkiksi nielusta, haavoista tai verestä. Laboratorio tunnistaa bakteerit ja määrittää niiden mikrobilääkeherkkyyden, jolloin tiedetään, mikä lääke kuhunkin bakteeriin tehoaa. Bakteeriviljelynäytteiden vastaukset kestävät muutamasta päivästä jopa useaan viikkoon.
Avainsanat: laboratoriokoe, verikoe, verinäyte
Benigni
Benigni tarkoittaa hyvänlaatuista sairautta. Kasvainten yhteydessä benigni tarkoittaa kasvainta, joka ei lähetä etäpesäkkeitä. Sanan vastakohta on maligni, jolla viitataan syöpäsairauteen tai – kasvaimeen.
Avainsanat: hyvänlaatuinen
Bradykardia
Sydämen harvalyöntisyys. Sydän lyö vähemmän kuin 60 lyöntiä minuutissa.
Avainsanat: hidaslyöntisyys, sydämen rytmihäiriö
C
C-PAP
Naamarin tai hengitysputken avulla ylläpidettävä jatkuva positiivinen hengitystiepaine spontaanihengityksen aikana.
C-PAP-maskia käytetään hengityksen tukemiseen leikkauksen jälkeen. Uniapneapotilailla on usein kotikäytössä C-PAP, jolloin oma laite suositellaan otettavaksi mukaan sairaalaan leikkaukseen tultaessa.
Avainsanat: naamari, continuous positive airway pressure
CRP
C-reaktiivinen proteiini (CRP) on akuutin infektiovaiheen proteiini ja sen pitoisuuden mittaamista käytetään arvioitaessa elimistön tulehdusreaktion voimakkuutta.
Avainsanat: serppi, tulehdusarvo, verikoe, C-reaktiivinen proteiini
Cystofix
Cystofix on muovinen letku, joka asennetaan vatsapeitteiden läpi suoraan virtsarakkoon. Virtsa kertyy suoraan virtsarakosta letkun toisessa päässä olevaan pussiin.
Avainsanat: subrapubinen katetri, letku, onteloputki
D
Defibrillaatio
Defibrillaatiossa kehoon johdetaan metallisten elektrodien avulla lyhyt ja voimakas sähkövirta. Sen tarkoituksena on lopettaa sydämessä vallitseva kammiovärinä ja saada sydämen oma tahdistusjärjestelmä toimimaan normaalisti.
Avainsanat: elvytys, sähköisku, deffa, defibrillointi, sydäniskuri
Defibrillaattori
Defibrillaattoria eli sydäniskuria käytetään henkeä uhkaavien rytmihäiriöiden hoitoon. Sen avulla johdetaan sähkövirtaa sydänlihakseen. Defbrillaattori voi toimia täysin automaattisesti, puoliautomaattisesti tai manuaalisesti. Laitetta käytettäessä defibrillaatio aiheuttaa sydänlihassolujen sähköisen toiminnan laantumisen ja tavoitteena on, että sydämen oma sähköinen toiminta pysähtyy. Asystolen (sydänpysähdyksen) aikana sydämen oma sinussolmuke tai jokin muu sydämen sähköisen johtoradan osa voi alkaa tahdistaa sydänlihasta uudelleen ja näin ollen sydämen normaali sinusrytmi palaa.
Avainsanat: Elvytys, sähkövirta, deffa, defibrillaatio, sähkövirta, sydäniskuri
Dialyysi
Munuaisten vaikeaa vajaatoimintaa sairastavalla potilaalla dialyysihoito korvaa potilaan omien munuaisten toiminnan. Dialyysihoidossa potilaan veri ohjataan kulkemaan dialyysikoneen läpi, jolloin potilaan verestä puhdistetaan pois kuona-aineet ja ylimääräinen neste.
Avainsanat: kalvoerottelu, liukeneminen, dialyysihoito, puhdistus
Diatermia
Diatermialaitteella voidaan leikata kudosta tai polttaa pieniä verisuonia. Laitteen toiminta perustuu kudosten lämpötilan kohottamiseen suuritaajuuksisella sähkövirralla.
Avainsanat: polttolaite
Distaalinen
Erillään, kaukana, kauempana keskustasta (vartalo), etäisempi. Vastakohta proksimaalinen.
Avainsanat: erillään, kaukana
DNR
DNR – lyhenne tulee englannin kielen sanoista Do not resuscitate. DNR päätös tarkoittaa, että sydänpysähdyksen yhteydessä elvytystoimia ei aloiteta. Elvytyskiellon voi potilas asettaa myös itse hoitotestamentissaan.
Avainsanat: elvytyskielto, ei saa elvyttää, do not resuscitate
Dreeni
Dreeni on yleensä tilapäinen putki, jonka avulla eritteitä poistuu kehon ulkopuolelle.
Avainsanat: laskuputki
E
EKG
EKG eli elektrokardiogrammi eli sydänfilmi tarkoittaa sydämen sähköisen toiminnan rekisteröintiä paperille. EKG otetaan kiinnittämällä elektrodit tiettyihin paikkoihin rintakehällä ja raajoissa.
Avainsanat: sydänfilmi
Ekskoriaatio
Ekskoriaatio on raapaisun tai muun sellaisen aiheuttama pinnallinen ihovaurio, jossa verinahka on paljastunut.
Avainsanat: ihovaurio
Elvytys
Elintoimintojen palauttaminen ylläpitämällä keinotekoisesti verenkiertoa ja hengitystä.
Avainsanat: resuskitaatio
Endokrinologi
Endokrinologi on umpieritysoppiin erikoistunut lääkäri. Endokrinologia tutkii umpirauhasia (esimerkiksi kilpirauhanen) ja niiden toimintaa ja sairauksia.
Avainsanat: umpieritys, erikoislääkäri, sisätaudit
Ensiarvio
Ensiarvio tarkoittaa terveydenhuollon ammattilaisen tekemää hoidon kiireellisyyden arviota.
Avainsanat: hoidontarpeen arvio, triage
Ensihoitaja
Ensihoidon asiantuntijahoitaja, hoitaa kentällä tai sairaalassa äkillisesti sairastuneita tai vammautuneita potilaita.
Avainsanat: sairaankuljettaja, ensihoito, sairaankuljetus, akuutti
Ensihoito
Ensihoito vastaa potilaan kiireellisestä tilanarviosta ja tarvittaessa ensihoidosta paikan päällä, esimerkiksi potilaan kotona tai työpaikalla.
Avainsanat: ambulanssi, sairaankuljetus, akuutti, ensihoitaja
Ensihoitohuone
Ensihoitohuoneella tarkoitetaan tilaa, jossa hoidetaan esimerkiksi kriittisesti loukkaantunutta potilasta.
Avainsanat: traumahuone, elvytyshuone
Enteraalinen
Ruoansulatuskanavan kautta annosteltu ravinto, neste tai lääke. Annostelu tapahtuu joko nenä-mahaletkulla tai avanteen kautta.
Avainsanat: suun kautta, peräsuolen kautta
Epikriisi
Epikriisi tarkoittaa hoitoyhteenvetoa, loppuarviointia tai lausuntoa hoidon päättyessä esimerkiksi sairaalan vuodeosastolla tai poliklinikalla. Lääkäri kirjoittaa epikriisissä kertomuksen taudin kulusta ja hoidosta sekä jatkohoitosuunnitelmasta.
Avainsanat: hoitotiivistelmä
Erikoissairaanhoito
Erikoissairaanhoito eli esh tarkoittaa sairaalassa annettavaa erikoislääkärien tekemää tutkimusta ja hoitoa, esimerkiksi kirurgista leikkausta.
Avainsanat: esh
Etu- ja takatamponaatio
Nenäverenvuodon tyrehdyttämiseksi tehtävä toimenpide. Etutamponaatiossa viedään sieraimen kautta nenään vuotoa tyrehdyttävä tamponi. Takatamponaatiossa nenänieluaukko tukitaan myös suunkautta asetettavalla harsosykeröllä.
Avainsanat: nenäverenvuodon tyrehdyttäminen, nenätamponi, tamponaatio
G
Gastroskopia
Gastroskopia on mahalaukun ja samalla ruokatorven ja pohjukaissuolen tarkastelututkimus. Se tehdään suun kautta viedyn mahantähystimen (gastroskooppi) avulla.
Avainsanat: tähystys, skopia, gastroskooppi
Gynekologi
Gynekologi on naistentautien erikoislääkäri, joka on erikoistunut naisten sukupuolielinten sairauksiin ja hoitoon.
Avainsanat: Naistentaudit, gyne
H
Happi
Happea tarvitaan kudosten normaaliin aineenvaihduntaan. Veren punasolut saavat happea keuhkoista ja kuljettavat sen mukanaan kaikkialle kudoksiin. Happea annetaan happimaskilla eli –naamarilla tai happiviiksillä.
Avainsanat: lisähappi, happimaski, happinaamari, happiviikset
Happinaamari
Happinaamari on hapenpuutteesta kärsivälle henkilölle asetettava naamari, jonka avulla voi hengittää lisähappea.
Avainsanat: maski, naamari, happi, hapenpuute
Happiviikset
Happiviikset ovat nenään kiinnitettävä happiletkun lisäosa.
Avainsanat: happimaski, happi, hapen puute
HB
Hemoglobiini eli verenpuna on happea sitova rautapitoinen proteiini punasoluissa. Matala hemoglobiini tarkoittaa anemiaa, se aiheutuu usein kehon raudanpuutteesta.
Avainsanat: hemoglobiini, B-Hb, verinäyte, laboratoriokoe
Hematooma
Ihonalainen verenpurkauma, mustelma.
Avainsanat: mustelma
Hematuria
Silminnähden tai mikroskoopilla havaittava veren esiintyminen virtsassa.
Avainsanat: verivirtsaisuus
Hemothorax
Hemothorax tarkoittaa veren esiintymistä keuhkopussin ontelossa. Hemothorax syntyy tyypillisesti suurienergisen vamman seurauksena.
Avainsanat: veririnta
Hengityskone
Hengityskone huolehtii kehon tarpeellisesta kaasujenvaihdosta eli hapen saannista ja hiilidioksidin poistumisesta nukutuksen aikana.
Avainsanat: respiraattori, ventilaattori
Heräämö
Leikkaussalien yhteydessä sijaitseva jälkivalvontatila, jossa potilaan vointia seurataan heti leikkauksen jälkeen. Heräämössä tehdään myös esivalmisteluja leikkausta varten ja suoritetaan toimenpiteitä.
Avainsanat: jälkivalvontatila, leikkauksen jälkeinen tarkkailu, postoperatiivinen hoito
Hoidon tarpeen arvio
Hoidon tarpeen arvio tarkoittaa terveydenhuollon ammattilaisen tekemää hoidon kiireellisyyden arviota.
Avainsanat: ensiarvio, triage
Humautus
Humautus on nopea ja lyhytkestoinen nukutus, jonka aikana potilaalle voidaan tehdä esimerkiksi päivystyksellisiä toimenpiteitä, kuten sähköinen rytminsiirto.
Avainsanat: nukutus, anestesia
Hyperglykemia
Hyperglykemia tarkoittaa veren tavallista korkeampaa glukoosipitoisuutta. Normaalin verensokerin yläraja on 6.0 mmol/l. (millimoolia litrassa).
Avainsanat: sokeritauti, DM, diabetes, liikasokerisuus
Hypertensio
Hypertensio tarkoittaa kohonnutta verenpainetta. Verenpaine on koholla, kun yläarvo eli systolinen paine on yli 140 tai ala-arvo eli diastolinen paine yli 90 tai näitä korkeampi. Pitkän ajan kuluessa kohonnut verenpaine vaurioittaa valtimoverisuonia ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja.
Avainsanat: verenpaine, kohonnut verenpaine
Hypoglykemia
Hypoglykemia tarkoittaa veren tavallista alhaisempaa glukoosipitoisuutta. Terveillä ihmisillä verensokeripitoisuus ei laske vaarallisen alas, vaikka erilaisia oireita voikin olla. Diabetespotilailla matala verensokeri aiheuttaa erilaisia oireita, kuten hikoilu, sekavuus, tajuttomuus ja on hoitamattomana se voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilan.
Avainsanat: sokeritauti, DM, diabetes, sokerin vähyys
Hypotermia
Hypotermialla tarkoitetaan elimistön vaarallista vajaalämpöisyyttä, joka voi olla seurausta esimerkiksi veden varaan joutumisesta. Lievässä hypotermiassa kehon lämpö on alle 35 astetta, kohtalaisessa hypotermiassa ruumiinlämpö 30- 34 astetta ja vaikeassa hypotermiassa alle 30 astetta. Normaalioloissa esiintyvää alilämpöä ei lääketiede tunne lainkaan.
Avainsanat: matalalämpöisyys, alilämpö
Hypovolemia
Hypovolemia tarkoittaa kudosten nestepitoisuuden pienemistä esimerkiksi haihtumisen tai verenvuodon seurauksena. Tästä seuraa matala verenpaine, kudosjänteyden vähenemistä, elektrolyyttitasapainon häiriöitä ja vaikeissa tapauksissa sokki.
Avainsanat: veren vähyys
I
ICH
ICH tarkoittaa aivoverenvuotoa (intracerebraalinen hemorrhagia). Se tarkoittaa veren vuotamista aivokudokseen tai johonkin muuhun kallonsisäiseen tilaan.
Avainsanat: Aivoverenvuoto
Ikteria
Sappiväriaineista johtuva ihon, limakalvojen ja silmänvalkuaisten keltaisuus. Tyypillisesti keltaisuus aiheutuu maksan ja haiman ongelmista.
Avainsanat: keltaisuus, ikteerisuus, ikterus
Infuusio
Nesteensiirto elimistöön kanyylin tai katetrin kautta.
Avainsanat: tiputus, tippa, nesteensiirto
Infuusiolaite
Infuusiolaitteella tai mittarilla tarkoitetaan laitetta, jonka avulla voidaan annostella tarkasti tippa tai millilitra kerrallaan jotakin nestettä elimistöön.
Avainsanat: mittari, nesteensiirtolaite
INR
INR eli international normalized ratio -arvo tarkoittaa WHO:n suosittelemaa suhdelukua antikoagulanttihoidon (varfariini, Marevan) seuraamiseksi. INR:n normaaliarvo on 1,0. Mitä suurempi INR-arvo on, sitä hitaammin veri hyytyy.
Avainsanat: antikoagulanttihoito, marevan, varfariini
Internaalinen
Sisäpuolinen, sisällä sijaitseva, sisäinen
Avainsanat: sisäpuolinen, sisällä
Intubaatio
Hengitysputken asettaminen henkitorveen.
Avainsanat: hengitysputki, endotrakeaaliputki, orotrakeaaliputki, keinotekoinen ilmatie, keinoilmatie
Intubaatioputki
Hengitysteiden aukipitoa varten kurkunpäähän tai henkitorveen viety putki hapen ja nukutuskaasujen kulkua varten. Hengitysputki laitetaan nukutetulle potilaalle.
Avainsanat: hengitysputki, endotrakeaaliputki, orotrakeaaliputki, keinotekoinen ilmatie, keinoilmatie
Invasiivinen
Elimistön sisälle ulottuva ja ihmiseen kajoava toimenpide tai tutkimus. Vastakohta noninvasiivinen.
Avainsanat: kajoava
Iskemia
Iskemia tarkoittaa paikallista verenpuutetta ja näin ollen hapenpuutetta. Tavallisimmin iskemiasta puhutaan sydämen hapenpuutteen yhteydessä.
Avainsanat: hapenpuute
IV
Iv eli intravenöösinen (laskimonsisäinen) tarkoittaa suoraan suoneen annettavaa nesteytystä tai lääkettä. Suonensisäistä nesteytystä ja lääkitystä käytetään silloin, kun oraalinen eli suun kautta otettava nesteytys ja lääkitys ei ole riittävä ja/tai tarvitaan nopeaa vastetta tai potilas ei pysty nauttimaan nestettä tai lääkettä suun kautta.
Avainsanat: suonensisäinen, laskimonsisäinen, intravenöösi
IV-AB
Iv-ab eli intravenöösinen (laskimonsisäinen) antibiootti tarkoittaa suoraan suoneen annosteltavaa antibioottia. Suonensisäistä lääkitystä käytetään esimerkiksi infektiossa, joissa oraalinen eli suunkautta otettava lääkitys ei ole riittävä hoito.
Avainsanat: suonensisäinen, laskimonsisäinen, antibiootti
J
Johtumishäiriö
Impulssikulun häiriintyminen sydämen johtoratajärjestelmässä.
Avainsanat: sydänkatkos
Jäykkäkouristus
Jäykkäkouristus on bakteerin aiheuttama tauti. Sen oireita ovat päänsärky, lihasjäykkyys ja rajut lihaskouristukset. Bakteeri on tavallinen maaperässä. Rokote kuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, sen uusiminen on maksutonta. Rokote tulee uusia 10 vuoden välein.
Avainsanat: tetanus
K
Kaarimalja
Kaarimalja on selluloosasta/kierrätetystä paperista tai metallista valmistettu astia, joita käytetään terveydenhuollossa potilaalla oksennusastiana tai erilaisissa toimenpiteissä apuvälineenä.
Avainsanat: oksennusastia
Kardioversio
Kardioversio tarkoittaa sydämen rytmihäiriön joko lääkkeellistä tai sähköistä rytminsiirtoa.
Avainsanat: rytminsiirto, CV
Katetri
Taipuisa putki, jota käytetään nesteenantoon tai jolla johdetaan nestettä elimistöstä. Näitä ovat esimerkiksi keskuslaskimokatetri ja virtsakatetri.
Avainsanat: johtoputki, onteloputki, pissaletku
Kertakatetri
Kertakatetri on ontelomainen putki, joka viedään virtsarakkoon virtsaputkea pitkin. Kertakatetrilla potilaan virtsarakko tyhjennetään kertaluontoisesti.
Avainsanat: virtsatiekatetri, katetrointi
Keskuslaskimokatetri
Suurten nestemäärien antamiseen tai suonensisäiseen ravitsemushoitoon tarkoitettu katetri. Keskuslaskimokatetreja käytetään potilailla, joille tavanomainen laskimokanyylin käyttö ei sovellu tai potilas tarvitsee useita viikkoja suonensisäistä ravitsemusta. Keskuslaskimokatetri asetetaan yleensä kaula- tai solislaskimoon.
Avainsanat: CVK, sentraalinen venakatetri, ravitsemuskatetri, nestehoitokatetri, mittauskatetri
Kestokatetri
Kestokatetri on ontelomainen putki, joka viedään virtsarakkoon virtsaputkea pitkin. Kestokatetria voidaan käyttää tarpeen mukaan pidempään, aina muutamasta tunnista pysyvään ratkaisuun.
Avainsanat: virtsatiekatetri, katetrointi
Kiireellisyysjärjestys
Päivystyksessä potilaat hoidetaan aina kiireellisyysjärjestyksessä, ei saapumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisen yhteydessä kokenut sairaanhoitaja tekee arvion hoidon kiireellisyysluokituksesta triage-ohjeiden (kiireellisyysjärjestysohjeistus, jonka ovat terveydenhuoltoalan ammattilaiset, mm. lääkärit laatineet) mukaan. Hätätilapotilaat hoidetaan aina ensin.
Avainsanat: triage, hoitojärjestys
Kipumittari
Kivun voimakkuutta arvioidaan kipumittareilla. Hoitajan opastamana potilas voi valita itselleen sopivimman mittarin.
Avainsanat: VAS, visual analogue scale, VRS, visual rating scale, NRS, numeral rating scale
Kirurgi
Kirurgi on kirurgian erikoislääkäri. Kirurgia on lääketieteen alue, jolla sairauksia hoidetaan leikkauksilla ja muilla ihmiseen kajoavilla hoitomenetelmillä.
Avainsanat: kirurgia
Kotihoito
Kotihoidon palveluiden tarkoituksena on tukea kotona asuvaa asiakasta erilaisissa päivittäisissä toiminnoissa, joista asiakas ei itse kykene suoriutumaan. Kotihoidon tavoitteena on vanhusten, toipilaiden ja pitkäaikaissairaiden sekä yli 18-vuotiaiden vammaisten hoito ja palvelut niin, että turvallinen elämä kotona on mahdollista myös silloin, kun toimintakyky heikkenee.
Avainsanat: koti, kotona tapahtuva hoito, tukeva hoito, KH, KOHO
Kotisairaala
Kotisairaala hoitaa sairaalatasoista hoitoa tarvitsevia potilaita heidän kotonaan. Kotisairaala toimii ympärivuorokautisesti ja siellä annetaan potilaille esimerkiksi IV-antibioottihoitoja, veritiputuksia sekä hoidetaan saattohoitopotilaita.
Avainsanat: sairaanhoito, koti, kotona tapahtuva hoito
Kotisairaanhoito
Kotisairaanhoito on potilaan kotiin vietyä tai kotona annettavaa sairaanhoitoa. Sen tarkoituksena on helpottaa sairaalasta kotiutumista, sairaan henkilön kotona selviytymistä ja tukea omaisia sairaan henkilön kotihoidossa.
Avainsanat: kotisairaanhoito, kotona tapahtuva hoito
Kuntouttava sairaala/osasto
Kuntouttava sairaala/osasto keskittyy ihmisten toimintakyvyn ylläpitämiseen, parantamiseen tai palauttamiseen. Usein potilaat ovat iäkkäitä. Kuntouttava sairaala tekee laajasti yhteistyötä terveyskeskusten, sosiaalipalvelujen ja kotipalvelujen kanssa. Sairaala tarjoaa palveluita yleislääketieteen, geriatrian, neurologian ja sisätautien sekä fysiatrian erikoisaloilla.
Avainsanat: kuntoutus, toimintakyvyn ylläpitäminen ja tukeminen
Käypä hoito-ohjeet
Käypä hoito-suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia suosituksia, joissa käsitellään suomalaisten terveyteen ja sairauksien hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn liittyviä tärkeitä kysymyksiä.
Avainsanat: käypä hoito-suositukset, käypä hoito
L
Laapistus
Tyypillisesti nenäveren vuodon tyrehdyttämiseen käytettävä hoitomenetelmä, laapis eli hopeanitraatti. Laapistus ei auta aktiivivuotoon. Vuotokohta pintapuudutetaan kevyesti. Valmiilla laapistikulla sivellään vuotokohtaa ja käsitelty kohta neutralisoidaan keittosuolalla. Sen jälkeen vuotokohta poltetaan umpeen diatermialaitteella.
Avainsanat: verenvuodon tyrehdytys, hopeanitraatti, laapis
Laparoskopia
Vatsan alueen leikkaustoimenpide, jotka tehdään skoopin avustuksella.
Avainsanat: tähystysleikkaus, skooppi, reikä ihossa
Laparotomia
Vatsan alueen leikkaustoimenpide, jossa tehdään leikkausviilto. Avoleikkaus.
Avainsanat: avoleikkaus, leikkausviilto
Laryngoskooppi
Hengitysputken asettamisessa käytettävä kurkunpään tähystin.
Avainsanat: kurkunpääntähystin, tähystin, valaiseva tähystin
Laryngoskopia
Laryngoskopia tarkoittaa kurkunpään tähystystä siihen käytettävällä instrumentilla, laryngoskoopilla. Laryngoskooppia käytetään muun muassa hengitysputkea paikalleen asennettaessa esimerkiksi leikkaussalissa.
Avainsanat: kurkunpään tähystys
Laskimokanyyli
Ohut johtoputki, joka asetetaan yleensä yläraajan laskimoon leikkaussalissa lääkkeenantoa tai nesteensiirtoa varten.
Avainsanat: suonikanyyli, kanyyli, viggo, tippakanyyli
Lateraalinen
Kaukana keskitasosta tai sivulla sijaitseva, sivunpuoleinen. Lateraalisen vastakohta on mediaalinen.
Avainsanat: kaukana, etäällä oleva
Lihasrelaksantti
Yleisanestesiassa käytettävä lihaksia lamaava, yleisanestesia-aine.
Avainsanat: luustolihaksen jännitystä vähentävä, lihaksistoa lamaava, yleisanestesia-aine
Likvor -tila
Selkäydintä ympäröivä nestetila, jonne voidaan annostella puuduteaineita ja kipulääkkeitä.
Avainsanat: spinaalitila, nestetila
Lämpöpeitto
Lämpöpeitolla pyritään ylläpitämään potilaan normaali kehon lämpötila, apuna käytetään muun muassa erilaisia lämpöpatjoja, lämpöpuhallinpeittoja sekä lämmitettyjä nesteitä.
Avainsanat: lämpöpatja, lämpöpuhallinpatja, lämmitys, lämmitetyt nesteet
M
Maligni
Pahanlaatuinen kasvain, joka tunkeutuu kudoksiin ja lähettää etäpesäkkeitä. Termiä käytetään puhuttaessa syöpäkasvaimista.
Avainsanat: pahanlaatuinen
Maski
Happea, ilmaa tai anestesiakaasuja annetaan potilaalle erilaisten maskien avulla.
Avainsanat: naamari, viikset
Mediaalinen
Keskitason puolella tai keskitasossa sijaitseva, sisäpuolinen. Lateraalisen vastakohta.
Avainsanat: sisäpuolinen
MET
Sairaalan sisäisiin hätätilanteisiin tarkoitettu hoitoryhmä.
Avainsanat: Medical emergency team, hätätilanteiden hoitoryhmä
Monitorointi
Potilaan tilan seuranta ja valvonta. Monitorointi tarkoittaa verenpaineen, pulssin, sydänkäyrän sekä veren happipitoisuuden seurantaa.
Avainsanat: potilasseuranta, potilastarkkailu
N
Nasaalinen
Nasaalinen tarkoittaa nenään liittyvää/nenän kautta annettavaa.
Avainsanat: nenä, nenän kautta
Neurologi
Neurologian erikoislääkäri. Erikoistunut keskushermoston, ääreishermoston ja lihaksiston oireiden ja sairauksien tutkimiseen ja hoitoon.
Avainsanat: neurologia, erikoislääkäri
NML
Sieraimen kautta mahalaukkuun työnnettävä kumi- tai muoviletku. Käytetään esimerkiksi ravinnon antamiseen tai toisinpäin mahalaukun/suoliston sisällön tyhjentämiseen.
Avainsanat: nenämahaletku
Nostolaite
Sähköllä toimiva laite, jolla potilas voidaan siirtää esimerkiksi sängystä suihkutiloihin turvallisesti.
Avainsanat: siirtolaite
Nostolakana
Potilaan siirtoihin vuoteesta ja kääntämiseen vuoteessa tarkoitettu vahva lakana, jonka keskellä liukuvaa kangasta.
Avainsanat: siirtolakana, siirtoliina, liukulakana
NTP
Kalium, Natrium ja Kreatiini – laboratoriokoearvot.
Avainsanat: nestetasapaino, verikoe, laskimonäyte, laboratorionäyte
Nukutus
Nukutus eli yleisanestesia tarkoittaa lääkkeillä aikaansaatua tilaa, jossa potilas ei tunne, reagoi eikä muista toimenpiteistä johtuvia kipuja eikä tiedosta toimenpiteen aikaisia tapahtumia. Yleisanestesia koostuu unesta, kivuttomuudesta sekä usein myös lihastoiminnan lamaannuttamisesta.
Avainsanat: anestesia
O
Opioidi
Vahva keskushermoston kautta vaikuttava kipulääke. Vahvoja opioideja ovat esimerkiksi morfiini ja oksikodoni, heikkoja opioideja ovat tramadoli ja kodeiini.
Avainsanat: kipulääke, voimakas kipulääke, vahva kipulääke, keskushermosto
Ortopedi
Ortopedi on erikoislääkäri, joka on erikoistunut erilaisiin tukielin- ja luusairauksiin sekä erilaisten vammojen hoitamiseen.
Avainsanat: ortopedia, tukielin - ja luusairaudet
Osastonhoitaja
Osastonhoitaja on osaston hallinnollinen johtaja, joka vastaa työyksikön töiden sujuvuudesta, riittävästä ja osaavasta henkilökunnasta ja näin edistää potilaan laadukasta ja turvallista hoitoa.
Avainsanat: oh, esimies, lähiesimies, johtaja
P
Palliatiivinen hoito
Syöpäpotilaan tai muusta etenevästä, parantumattomasta sairaudesta kärsivän potilaan oireita lievittävä hoito.
Avainsanat: oireenmukainen hoito, oirehoito
Parenteeralinen
Annostelureitti muun kuin ruoansulatuskanavan kautta. Tarkoittaa yleensä suonensisäistä annostelua.
Avainsanat: suoliston ulkopuolinen, annostelureitti, lääkereitti, nestereitti
PEA
PEA (pulseless electrical activity) on ns. monitorilla näkyvä, sydämen pulssiton rytmi. Monitorissa on nähtävissä QRS-komplekseja, mutta potilaan pulssi ei ole tunnettavissa. Syynä pulssittomaan rytmiin on tavallisesti laaja sydämen hapenpuute.
Avainsanat: pulssiton rytmi, elvytys
PEG-letku
PEG eli perkutaaninen endoskooppinen gastrostooma mahdollistaa ravinnon saannin, mikäli suun kautta annettavan ravinnon nauttiminen ei onnistu. PEG-letku asennetaan paikallispuudutuksessa vatsanpeitteiden läpi.
Avainsanat: syöttöletku
Peräruiske
Ulostuksen käynnistämiseksi tai lääkkeiden viemiseksi elimistöön peräsuoleen ruiskutettava neste.
Avainsanat: rektaalinen, rectum, peräsuoleen annettava
Pikanäyte
Osassa terveydenhuollon päivystyksiä on käytössä pikatestejä varsinaisten laboratoriokokeiden sijaan. Esimerkiksi pika- CRP. Pikatestin tulos valmistuu laboratorionäytteitä nopeammin. Tulokset ovat suuntaa antavia, eivät yhtä tarkkoja, kuin laboratorio-olosuhteissa tehnyt näytteet.
Avainsanat: pikatesti
Pintapuudutus
Ihon tai limakalvon pintapuudutus suihkeena, tippana, voiteena tai geelinä.
Avainsanat: ihopuudutus, limakalvopuudutus
Pleuradreeni
Keuhkopussiin liitettävä dreeni eli yleensä tilapäinen putki, jonka avulla eritteitä poistuu kehon ulkopuolelle.
Avainsanat: pleura, pleuraneste, putki, ilmarinta, pneumothorax
PLV
PLV eli puhtaasti laskettu virtsanäyte. Näyte annetaan siten, että virtsaputken suulta ei tulisi mukaan liikaa bakteereita sotkemaan tulosta. Ennen näytteen antoa kädet ja alapää pestään huolellisesti, virtsaa lasketaan vähän ensin WC-pyttyyn, sen jälkeen näyteastiaan kerätään virtsasuihkua katkaisematta noin puoli dl.
Avainsanat: pissanäyte, PLV, virtsanäyte, keskisuihkunäyte
Pneumothorax
Pneumothorax eli ilmarinta tarkoittaa, että keuhkopussin sisällä on ilmaa. Ilma keuhkopussissa aiheuttaa keuhkon kasaan painumisen. Tämä estää keuhkoa toimimasta normaalisti. Mikä tahansa rintakehän läpäisevä vamma aiheuttaa ilmarinnan. Läpäisevän vamman kautta syntyy yhteys keuhkopussin ja ulkoilman välillä.
Avainsanat: ilmarinta
Poikkilakana
Poikkilakana on sairaalasängyssä poikittainen vahvasta kankaasta tehty lakana, jonka avulla voidaan potilasta tarvittaessa siirtää ja nostaa.
Avainsanat: lakana, sairaalavuode
post
Jonkun jälkeen, esimerkiksi postoperatiivinen infektio eli leikkauksen jälkeinen infektio tai post partum, synnytyksen jälkeen.
Avainsanat: jälkeen
Postspinaalipäänsärky
Spinaalipuudutuksen jälkeinen päänsärky aiheutuu alhaisesta aivo-selkäydinnesteen paineesta. Päänsärky tuntuu tyypillisesti pystyasennossa ja helpottuu makuuasennossa. Päänsärkyä voidaan hoitaa veripaikalla.
Avainsanat: lannepiston jälkeinen päänsärky, spinaalipuudutus, päänsärky pystyasennossa
PPE
Puhalluspaineluelvytys hengityksen ja verenkierron elvyttämiseksi vuorottaisilla puhalluksissa ja painalluksilla. Painalluksia on 30 kappaletta suhteessa 2 puhallukseen (30:2).
Avainsanat: puhalluspaineluelvytys, elvytys, resuskitaatio
Pre
Pre eli ennen jotain. Esimerkiksi preoperatiivinen käynti leikkausosastolla ennen leikkausta.
Avainsanat: ennen
Pritsi
Päivystyksissä osa sängyistä on kapeita ja kovia pritsejä, jotka on tarkoitettu vain tilapäiseen potilaskäyttöön esimerkiksi päivystyksessä oleskeluajan lepopaikaksi.
Avainsanat: sänky, sairaalasänky, paarit
Proksimaalinen
Läheinen, lähellä keskustaa (vartaloa) sijaitseva. Vastakohta distaalinen.
Avainsanat: läheinen, lähellä
Psykiatri
Psykiatria on lääketieteen ala, jonka piiriin kuuluu mielenterveydenhäiriöiden ehkäiseminen, tutkiminen ja hoitaminen.
Psykiatri on mielenterveyshäiriöiden tutkimukseen ja hoitoon erikoistunut lääkäri.
Avainsanat: psykiatria, mielenterveys
Psykologi
Psykologia on ihmisten käyttäytymistä, ajattelua ja tunne-elämää tutkiva tiede.
Psykologi on terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö, joka tutkii käyttäytymiseen, ajatteluun ja tunne-elämään liittyviä ilmiöitä sekä hoitaa näihin liittyviä ongelmia tai häiriöitä.
Avainsanat: psykologia, mielenterveys
Pulssioksimetri
Laite, joka mittaa veren happipitoisuutta. Laitteen avulla arvioidaan hengitystoiminnan riittävyyttä. Anturi kiinnitetään yleensä sormeen tai korvalehteen.
Avainsanat: veren happipitoisuus, happisaturaatio, hapetuksen seuranta, saturaatiomittari
Puuduteaine
Lääke, joka estää hermoimpulssien syntyä ja kulkua hermoissa.
Avainsanat: kivunesto, kipua lievittävä
Puudutus
Puudutus on tunnottomuuden ja kivuttomuuden luomista puuduteaineella.
Avainsanat: tunnottumuus, kivuttomuus
PVK
Pieni verenkuva on laboratoriotutkimus, josta ilmenevät verenpuna, punasolujen tilavuusosuus, punasolujen kokonaismäärä ja valkosolujen kokonaismäärä.
Avainsanat: pieni verenkuva
Pyelostoma
Ihon läpi suoraan munuaiseen asennettava katetri. Jos virtsan eritys munuaisesta virtsarakkoon on jostain syystä estynyt, asennetaan pyelostoma. Virtsa poistuu tällöin munuaisesta esteettä ja munuaiskudoksen vauriot voidaan välttää.
Avainsanat: munuaiskatetri, nefrostoma
Päivystys
Päivystyksessä annetaan potilaalle kiireellistä hoitoa vaativaa hoitoa hänen asuinpaikastaan riippumatta. Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Ympärivuorokautista päivystystä järjestetään sairaaloiden yhteydessä.
Avainsanat: kiireellinen hoito, hätäpäivystys, akuutti, ensiapu, päivystys, sairaalapäivystys, terveyskeskuspäivystys
R
ROSC
ROSC eli return of spontaneous circulation tarkoittaa spontaanin verenkierron palautumista.
Avainsanat: verenkierto, verenkierron palautuminen
RR
RR eli riva rocci tulee ensimmäisen kliiniseen käyttöön soveltuvan verenpainemittarin kehittäjän, italialaisen Scipione Riva-Roccin nimestä. Verenpaineella tarkoitetaan verenkiertojärjestelmän eri osissa vallitsevaa hydrostaattista painetta. Alapaine eli diastolinen paine on ison verenkierron suurten valtimoiden matalin paine lepovaiheessa. Yläpaine eli systoolinen paine on ison verenkierron suurten valtimoiden korkein paine aktiivivaiheessa.
Avainsanat: verenpaine
S
Saattohoito
Kuolevan potilaan oireita lievittävä hoito.
Avainsanat: palliatiivinen hoito, kuoleman lähestyminen
Sairaalainfektio
Sairaalasta saatu infektio, jonka aiheuttaja on usein vastustuskykyinen mikrobilääkkeille.
Avainsanat: infektio, bakteeri, sairaala
Sairaalapappi
Sairaalapapit työskentelevät sairaaloissa potilaiden, omaisten ja henkilökunnan keskuudessa. Sairaalapapin työnkuvaan kuuluvat henkilökohtaiset keskustelut, sielunhoidollisten ryhmien vetäminen, kirkolliset toimitukset ja hartaushetket.
Avainsanat: sairaalasielunhoito, pappi, sielunhoito
Sairaskertomus
Potilaan terveydenhuollon tietojärjestelmässä oleva sairaskertomus, missä näkyy terveydenhuollon ammattilaisten kirjoittamat tekstit potilaasta, tiedot potilaan sairauksista, hänelle tehdyistä tutkimuksista ja niiden tuloksista sekä annetuista hoidosta.
Avainsanat: hoitokertomus
Sedaatio
Rauhoitus. Sedaatiossa suoneen annetaan rauhoittavaa lääkettä ja/tai vahvaa kipulääkettä. Tarkoituksena on lievittää kipua, pelkoa ja ahdistusta. Sedaatiota käytetään esimerkiksi erilaisten puudutuksessa tehtävien toimenpiteiden yhteydessä.
Avainsanat: kivunlievitys, pelonlievitys, leikkauspelko, puudutusleikkaus
Sisätautilääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Sisätautien erikoisalaan kuuluvat sydän- ja verisuonitaudit, ruuansulatuselimistön taudit, umpieritys ja aineenvaihduntasairaudet kuten diabetes, munuaistaudit, reumataudit, veritaudit, infektiotaudit- eli tulehdussairaudet ja osa syöpätaudeista.
Avainsanat: sisätaudit, medisiininen
Sokki
Elimistön reagointi äkilliseen ympäristötekijöiden muutokseen. Psyykkinen reagointi äkilliseen henkiseen järkytykseen. Verenkiertosokki tarkoittaa tilaa, jossa kiertävän veren määrä on riittämätön verisuoniston kulloiseenkin tilavuuteen verrattuna. Tämä johtaa kudosten riittämättömään veriperfuusioon (läpivirtaukseen) ja heikentyneeseen hapensaantiin. Verenkiertosokki on hoitamattomana hengenvaarallinen.
Avainsanat: elimistön reagointi
Sorsa
Miehille tarkoitettu virtsapullo.
Avainsanat: virtsapullo
Steriili
Täysin puhdas, bakteeriton. Leikkausalueen ja -peittelyn sekä tarvikkeiden vaatimustaso.
Avainsanat: puhdas, bakteeriton
Stooma
Avanne. Keinotekoinen yhdystie onteloelimestä toiseen tai elimistöstä ulos.
Avainsanat: avanne
Sugillaatio
Silmän sidekalvonalainen verenvuoto, mustelma, pienehkö verenpurkauma.
Avainsanat: silmän verenvuoto
Suturaatio
Haavan ompelu ompelulangalla. Ompelussa voidaan käyttää erilaisia ompeleita riippuen ommeltavan haavan sijainnista ja syvyydestä.
Avainsanat: haavan ompelu, tikkaus
Syanoosi
Happeutumattoman verenpunan runsaudesta aiheutuva ihon tai limakalvojen sinipunerva värisävy. Syynä syanoosiin on yleensä joko yleinen happeutumishäiriö esimerkiksi sydämen vajaatoiminnasta johtuva tai paikallinen happeutumishäiriö esimerkiksi huulten sinertyminen kylmästä ilmasta johtuen.
Avainsanat: sinisyys, sinistely
Sydänasema
Sydänasema on toimenpideyksikkö, jossa tehdään kajoavia eli invasiivisia ja ei-kajoavia eli noninvasiivisia diagnostisia ja hoidollisia toimenpiteitä. Tyypillisimpiä kajoavia toimenpiteitä ovat sepelvaltimoiden varjoainekuvaukset, sepelvaltimoahtaumien pallolaajennukset, tahdistinasennukset ym.
Avainsanat: sydänosasto, sydänvalvonta
T
Tahdistin
Sähköimpulsseja tuottava pattereilla toimiva, etäluettava laite, jolla säädellään sydämen, pallean tai muun lihaksen supistustoimintaa.
Avainsanat: pacemaker
Takykardia
Sydämen nopea tai tiheälyöntisyys, pulssinopeus on 120 – 280 kertaa minuutissa.
Avainsanat: nopealyöntisyys
Tarkistuslista
Työkalu eli lista tarkistuksia, joiden avulla edistetään turvallisuutta. Niitä voidaan soveltaa missä tahansa terveydenhuollossa. Tarkistuslistan tavoite on tukea hyväksyttyjä turvallisuuskäytäntöjä, vahvistaa parempaa tiedotusta ja tiimityötä.
Avainsanat: checklist, turvallisuuskäytäntö, turvallisuus
Tehohoito
Teho- tai tehovalvontaosastolla toteutettava vaativampi hoito. Vaativampi hoito tarkoittaa esimerkiksi potilaan hengityksen avustamista hengityskoneen avulla.
Avainsanat: vaativa hoito, vaativa potilashoito
Thorax
Kaulan ja vatsaontelon välinen vartalon osa, jonka luusto koostuu rintanikamista, kylkiluista sekä rintalastasta. Puhuttaessa thoraxista, viitataan usein keuhkoröntgenkuvaan.
Avainsanat: rintakehä, keuhkot
TT
TT eli tietokonetomografia eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan halutulta alueelta poikkileikekuvia. Tutkimuksen avulla saadaan eroteltua yksityiskohtia, esimerkiksi luita, rasvaa, sisäelimiä, ilmaa ja verisuonia.
Avainsanat: tietokonetomografia
Tunnistusranneke
Potilaalle käteen laitettava tunnistusranneke, jonka avulla henkilökunta tunnistaa potilaan oikeaksi kaikissa hoidon eri vaiheissa. Tunnistusrannekkeen laittamisesta vastaa se yksikkö, joka ottaa potilaan vastaan.
Avainsanat: potilasranneke, tunnistaminen
V
Valtimokanyyli
Verenpaineen mittausta tai verinäytteiden ottamista varten valtimoon eli verta sydämestä poispäin kuljettavaan verisuoneen viety ohut kanyyli.
Avainsanat: arteriakanyyli, artsikka
Varotoimet
Tavanomaiset varotoimet ovat terveydenhuollossa toimintatapoja, joiden tarkoitus on katkaista mikrobien tartuntatiet. Tavanomaisiin varotoimiin kuuluu huolellinen käsihygienia, tarvittessa suojainten käyttö sekä oikeat työtavat. Tavanomaisia varotoimia on suositeltavaa käyttää kaikessa hoitotyössä.
Potilaan hoitoon voidaan tavanomaisten varotoimien lisäksi asettaa kosketusvarotoimet, pisaravarotoimet tai ilmaeristys. Useampi varotoimi voi olla myös yhtäaikaa käytössä. Varotoimet valitaan mikrobien tartuntareittien mukaan.
Avainsanat: Tavanomaiset varotoimet, kosketusvarotoimet, pisaravarotoimet, ilmaeristys, eristys
Verenohennuslääke
Joukko erilaisia lääkeaineita, jotka estävät normaalia veren hyytymistä. Lääkkeitä käytetään estämään ja/tai hoitamaan erilaisia verisuonitukoksia. Näillä lääkkeillä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia kipulääkkeiden kanssa tai ne voivat olla este osalle puudutuksia.
Avainsanat: verenohennuslääke, varfariini, Marevan, Pradaxa, hepariini
Verensiirto
Verensiirto tarkoittaa veren tai sen eri osien siirtämistä. Se on hoitotoimenpide, jossa potilaalle annetaan sitä verenosaa, mitä potilas sillä hetkellä tarvitsee. Suomessa kaikki siirrettävät veret tulevat Suomen Punaisen Ristin veripalvelukeskuksesta. Verensiirrossa on elintärkeää se, että potilaalle annetaan oikeaa verta suhteessa hänen omaan veriryhmäänsä.
Avainsanat: veritiputus
Veripaikka
Veripaikalla hoidetaan lannepiston jälkeistä pitkittynyttä päänsärkyä ottamalla potilaan omaa verta ja ruiskuttamalla sitä selkäydinkanavan viereiseen tilaan. Veri puristaa aivo-selkäydinkanavaa, jolloin piston aiheuttama alhainen paine palautuu normaaliksi.
Avainsanat: pitkittynyt päänsärky, selkäpuudutuksen haittavaikutus
Veritutkimus
Verellä on keskeinen tehtävä elimistössä eri aineiden kuljettajana, siksi suurin osa laboratoriokokeista tehdään verestä. Veressä kulkee mm. happea, ravintoaineita, suoloja, valkuaisaineita ja monia solujen toimintaa sääteleviä hormoneja. Vastaavasti siellä kulkee myös aineita, joista elimistön tulee päästä eroon ja veri kuljettaa niitä munuaisiin poistettaviksi ja joskus kierrätykseen muihin kudoksiin.
Verinäyte otetaan yleensä laskimosta. Hyviä näytteenottosuonia on mm. kyynärtaipeissa.
Avainsanat: verikoe, verinäyte, laboratoriokoe
Verityhjiö
Menetelmä, jossa laskimot tyhjennetään verestä kireän sidoksen ja mansetin avulla. Laskimoiden tyhjentäminen parantaa leikkausolosuhteita. Menetelmää käytetään jalan ja käden leikkauksissa.
Avainsanat: verisuonten tyhjennys, leikkausolosuhteen parantaminen
Virtsatiekatetri
Virtsaputken kautta virtsarakkoon laitettava taipuisa ohut letku, jonka avulla rakko tyhjenee. Käytetään virtsamäärän seurantaan tai tilanteessa, jolloin potilas ei saa virtsattua.
Avainsanat: onteloletku, taipuisa letku, ohut letku, virtsaus
Viskeraalinen
Sisäelinperäinen, esimerkiksi viskeraalinen rasva tai viskeraalinen kipu.
Avainsanat: sisäinen, sisäelinperäinen
Vuodeosasto
Terveyskeskuksessa tai sairaalassa vuodeosastolla hoidetaan potilaita, jotka jäävät vähintään yön yli seurattavaksi ja hoidettavaksi. Osasto voi olla erikoistunut vain tietyntyyppisten sairauksien hoitoon, esimerkiksi syöpäosastot.
Avainsanat: osasto, hoito-osasto
Vuorovastaava
Vuorovastaava sairaanhoitaja on työvuoronsa vastuuhoitaja, joka toimii vuoronsa asiantuntijasairaanhoitajana ja tekee esimerkiksi haastavissa tilanteissa päätökset. Virka-ajan ulkopuolella vuorovastaava vastaa mm. sijaisten hankinnasta ja henkilökunnan siirroista.
Avainsanat: vastaava sairaanhoitaja
Y
Yleisanestesia
Yleisanestesia eli nukutus on lääkkeillä aikaansaatu tila, jossa potilas ei tunne, reagoi tai muista toimenpiteestä johtuvaa kipua eikä tiedosta nukutuksenaikaisia tapahtumia. Yleisanestesiaan voidaan liittää myös lihastoiminnan lamaannuttaminen.
Avainsanat: nukutus, lääkkeellinen uni