Siirry sivun sisältöön

Päivystykselliset tutkimukset

Äkillisen oireen aiheuttajan selvittämiseksi tai vamman laajuuden kartoittamiseksi tarvitaan erilaisia tutkimuksia.

Yleisimmät päivystyksessä tehtävät tutkimukset ovat laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia. Tutkimuksia varten päivystyksessä tai sen läheisyydessä toimii laboratorio- ja röntgenyksikkö. Potilas saa päivystyskäynnin aikana henkilökunnalta ohjeet tutkimusyksiköissä asioimista varten.

Laboratoriotutkimuksia varten näytteenottaja ottaa potilaasta verikokeita tai potilasta voidaan pyytää antamaan virtsanäyte.

Kuvantamistutkimuksista yleisimpiä ovat tavalliset röntgentutkimukset. Laajemman palveluvalikoiman päivystyksissä voidaan tehdä myös ultraääni- tai tietokonekerroskuvauksia. Magneettitutkimuksia tehdään päivystyksessä vain harvoin.

Päivystyksen henkilökunta tai erilliset potilaskuljettajat avustavat potilasta tutkimuskäynnillä, ellei potilas pääse itse siirtymään paikasta toiseen. Vakavasti sairastuneen tai loukkaantuneen tutkimuksissa hoitohenkilökunta on koko ajan mukana.

Laboratoriotutkimusten tulosten valmistumiseen kuluu aikaa arviolta 1-2 tuntia. Joidenkin tutkimusten vastausten valmistumisessa voi kestää jopa päiviä. Jos käytössä on niin sanottuja pikatutkimuksia, voivat vastaukset valmistua nopeamminkin. Kuvantamistutkimusten jälkeen joudutaan usein odottamaan röntgenlääkärin lausuntoa.

Päivitetty 1.5.2021