Silmätulehdus voi johtua useista eri syistä. Tavallisimmin kyseessä bakteerin, viruksen tai allergian aiheuttama sidekalvotulehdus. Lievät tulehdusoireet asettuvat usein itsestään, mutta pitkittyessään tulehdus voi vaatia antibioottihoitoa. Sidekalvo on silmän uloin, kelmumainen osa, joka peittää silmän valkoista kovakalvoa. Sidekalvotulehdus voi olla viruksen, bakteerin tai sienen aiheuttama. Myös allergia, silmään mennyt roska, silmän liiallinen hierominen tai kuivasilmäisyys voivat aiheuttaa sidekalvotulehduksen. Sidekalvotulehduksen lisäksi silmätulehdus voi johtua esimerkiksi sarveiskalvon tulehduksesta, silmän sisäisestä tulehduksesta tai silmäkuopan alueen tulehduksesta, jolloin lääkärin tutkimukset ja hoito ovat tarpeen.
Silmätulehdus
Bakteerin aiheuttamassa sidekalvotulehduksessa silmästä erittyy keltaista, sitkeää, ja venyvää rähmää. Oireina voi olla rähmimisen lisäksi punoitusta ja silmän kirvelyä. Aamuisin silmäluomet voivat olla rähmästä johtuen yhteen liimautuneena. Silmäluomet voivat olla myös turvoksissa. Viruksen aiheuttamassa tulehduksessa silmävuoto on usein vetisempää ja oireisiin voi liittyä valonarkuutta. Silmän voimakas kipu tai valonarkuus, silmän alueen turvotus tai näön heikkeneminen voivat olla oireita vakavammasta silmätulehduksesta.
Lieväoireinen sidekalvotulehdus esimerkiksi flunssan tai nuhan yhteydessä paranee yleensä itsestään ilman antibioottihoitoa. Paranemista voi edistää poistamalla silmään kertyvää rähmää silmiä kevyesti huuhtomalla. Allergian aiheuttaman sidekalvotulehduksen oireita voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiineilla. Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean tuotteen valinnassa.
Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos
silmätulehdukseen liittyy voimakasta kipua tai valonarkuutta, silmän alueen turvotusta, näön heikkenemistä tai yleisvointisi on huono.
oireet eivät helpotu itsestään muutamassa päivässä.
on silmätulehdusoireita ja epäily klamydia-tartunnasta suojaamattoman yhdynnän seurauksena.
Silmätulehdus oireiden arvoimiseksi voit myös tehdä Omaolon oirearvion. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua.
Päivystyshoidon ammattilaiset ovat tuottaneet ohjeen yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa