Siirry sivun sisältöön

Poikkeava punaheijaste silmässä

Poikkeavalla punaheijasteella tarkoitetaan tilannetta, jossa silmän mustuainen eli pupilli näyttää samealta, vaalealta tai harmaalta esimerkiksi kameran salamavalon tai lampun valokeilan valaistessa mustuaisen kautta silmän sisäosaa. Aina koko mustuainen ei näytä poikkeavalta, vaan mustuaisessa voi olla nähtävissä vain paikallinen vaalea tai tumma alue. Tilanteen voi huomata sattumalta esimerkiksi valokuvista, joissa on käytetty salamavaloa.

Lapsilla punaheijaste tutkitaan jo synnytyssairaalassa kaikilta vastasyntyneiltä sekä neuvolan määräaikaistarkastuksissa. Lapsen poikkeava punaheijaste vaatii kiireellistä silmälääkärin tutkimusta, koska kyseessä voi olla synnynnäinen kaihi tai harvinainen verkkokalvon varhaissolusyöpä eli retinoblastooma.

Aikuisilla ja vanhuksilla poikkeavan punaheijasteen aiheuttaa yleensä hitaasti kehittyvä harmaakaihi. Taudissa mustuaisaukon takana oleva, alkuperin kirkas linssi samentuu pikkuhiljaa ja voi jopa muuttua täysin harmaaksi ja läpinäkymättömäksi. Tällöin puhutaan kypsästä kaihista. Kaihi voidaan hoitaa leikkauksella.

Äkillisen punaheijasteen häviämisen voi aiheuttaa silmän sisäinen verenvuoto tai verkkokalvonirtauma, mutta näissä tilanteissa myös näkö heikkenee silmässä nopeasti.

  • Vuorokauden sisällä, jos silmän näkökyky heikkenee äkillisesti ja tähän liittyy punaheijasteen häviäminen.

  • Seuraavana arkipäivänä tai viimeistään viikon sisällä, jos epäillään lapsen poikkeavaa punaheijastetta.

  • Tarvittaessa ajanvarauksella, jos aikuisen punaheijasteessa epäillään poikkeavuutta. Yleensä kyseessä on harmaakaihi, joka aiheuttaa myös heikentymistä näkökyvyssä vähitellen.