Allergiaoireet

 

Siirry sanastoon

Allergiaoireet

Tulosta

Allergia oireet johtuvat herkistymisestä jollekin allergiaa aiheuttava tekijälle. Usein oireita, kuten nuhaa ja silmäoireita aiheuttavat siitepölyt, eläinten hilse, jauhot tai kemikaalit. Allergiaoireita voi helpottaa itsehoitolääkkeillä.​

Allergiaoireet ilmaantuvat yleensä vain riittävässä altistuksessa allergian aiheuttajalle. Allergisen nuhan kaltaista nuhaa voi esiintyä myös ilman allergiaa (ei-allerginen yliherkkyysnuha). Myös rasituksessa voi esiintyä yliherkkyysnuhan oireita.

Oireet

Allerginen nuha ja muut yliherkkyysnuhat aiheuttavat aivastelua, kirkasta vuotoa nenästä, nenän tukkoisuutta ja paineen tunnetta nenän sivuonteloissa. Allergiaoireisiin kuuluu usein myös silmäoireita, kuten punoitus, kutina ja vetistys. Allergisen nuhan oireet ovat usein kausiluonteisia, kun taas yliherkkyysnuhan oireita voi esiintyä ympärivuoden. Osalla allergista nuhaa potevista on myös astmaoireita.​

Itsehoito

​Allergiaoireita voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla antihistamiinitableteilla. Ellei antihistamiini yksinään riitä pitämään oireita kurissa, voi hoitoon lisätä kortikosteroideja tai kromoglikaattia sisältävän nenäsuihkeen. Nenäsumutetta voi käyttää myös yksinään ilman antihistamiinilääkitystä. Allergisiin silmäoireisiin tehoavat samat antihistamiinitabletit kuin nuhaankin. Silmäoireisiin voi lisäksi käyttää oireita hillitseviä kromoglikaattia sisältäviä silmätippoja. Apteekin henkilökunta auttaa tarvittaessa oikean tuotteen valinnassa.

Ei-allergisten yliherkkyysnuhien hoidossa antihistamiinien ja nenäsumutteiden teho voi olla huono. Jos lääkkeistä on apua, voi niiden käyttöä jatkaa pidempiäkin aikoja.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

​​​Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä olla yhteydessä, jos​​

  • ​​​​allergiaoireiden aiheuttaja ei ole tiedossa
  • oireet eivät pysy kurissa asia​nmukaisella itsehoidolla​​

Aiheeseen liittyvää

Ohjeen tuottajat

Päivystyshoidon ammattilaiset ovat tuottaneet ohjeen yhteistyössä Terveyskirjaston kanssa​

​​​

Kyllä