Millaista liikuntaa voin harrastaa sydämentahdistimen laiton jälkeen?

Sydämentahdistimen laiton jälkeen on tärkeä harrastaa monipuolista ja säännöllistä liikuntaa. Taustalla oleva sydänsairaus määrittää liikunnan kuormittavuuden.

Paraneminen sydämentahdistimen laitosta kestää yleensä noin kuukauden. Kun tahdistinhaava on parantunut ja tahdistin on täysin asettunut paikalleen, voit harrastaa useimpia tavallisia liikuntalajeja. Sydämentahdistimen kanssa liikkumiseen liittyy kuitenkin joitakin rajoitteita.

Lue lisää rajoitteista:

Liikunnan kuormitusta kannattaa arvioida omien tuntemusten perusteella. Sydämentahdistimet sallivat sen, että sydämen syke nousee rasituksessa luonnollisella tavalla. Lue lisää liikunnan rasittavuuden arvioinnista.

Sydämentahdistimen laiton jälkeen on tärkeää löytää itsellesi mieluisia liikuntamuotoja. Soveltuvia liikuntamuotoja ovat muun muassa:

  • reipas kävely
  • sauvakävely
  • ohjattu ryhmäliikunta
  • hiihto
  • uinti
  • pyöräily
  • kuntosaliharjoittelu ja kotijumppa
  • päivittäinen hyötyliikunta, esimerkiksi koti- ja pihatyöt.

Sydämentahdistimen tahdistustapa vaikuttaa siihen, millaista liikuntaa voit harrastaa

Sydämentahdistimen tahdistustapa ja laittamisen taustalla oleva sydänsairaus voivat aiheuttaa rajoitteita liikuntaan. Selvitä hoitavalta lääkäriltäsi mahdolliset rajoitteet liikuntaan.

Jos sinulle on laitettu jokin muu kuin alla mainittu tahdistin, tarkista hoitavalta lääkäriltä yksilölliset ohjeet liikuntaan liittyen.

Haitarin otsikkotaso3
Hidaslyöntisyyttä korjaava sydämentahdistin

Hidaslyöntisyyttä korjaava sydämentahdistin ei itsessään aseta liikunnalle erityisiä rajoitteita.

Jos tahdistin toimii moitteettomasti, voit palata kontrollin jälkeen aktiiviseen elämään ja liikuntaharrastuksiin.

Vajaatoimintatahdistin

Sydämen vajaatoiminnan aste määrittää millaista liikunnan rasittavuus ja kuormitus voivat olla. Lue lisää sydämen vajaatoiminnasta ja liikunnasta

Rytmihäiriötahdistin

Rytmihäiriötahdistimen kanssa voit harrastaa kohtuullisesti kuormittavaa kestävyysliikuntaa ja lihaskuntoharjoittelua. Kohtuullisesti kuormittavan liikunnan teho vastaa reipasta kävelyä, joka on RPE-asteikolla tasoa 10–14. Lue lisää liikunnan rasittavuuden arvioinnista ja RPE-asteikosta:

Rytmihäiriötahdistimen tarkoituksena on korjata vaikeita, jopa henkeä uhkaavia rytmihäiriöitä. Rytmihäiriötahdistin pysäyttää kammioperäisen tiheälyöntisyyskohtauksen tahdistamalla tai antaa tarvittaessa sähköiskun. Tällainen rytmihäiriö usein aiheuttaa hetkellisen tajuttomuuden ennen tahdistimen antamaa iskuhoitoa.

Jos olet yksin, vältä aktiviteetteja, joissa äkillinen tajunnanmenetys voi aiheuttaa vaaratilanteen. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi:

  • uiminen, sukeltaminen, veneily tai muu vesiurheilu
  • vuorikiipeily
  • laskuvarjohyppy.

Erittäin voimakkaita ja äkillisiä ponnistuksia tulee välttää, jotta estetään sydämen sykkeen liiallinen nopea nousu. Tarkista hoitavalta lääkäriltä tahdistimeen asetetut sykerajat, joiden puitteissa liikkuminen on turvallista.

liikkuminen; hidaslyöntisyys; sydän; liikuntalaji; lihasvoimaharjoittelu; kestävyysliikunta; vesiliikunta; laskuvarjohyppy; hidaslyöntisyyttä korjaava tahdistin; kuntoutuminen; vajaatoimintatahdistin; rytmihäiriötahdistin; liikunta; kuntoutus; sydänsairaus; sydäninfarkti; sykeraja; paraneminen; toipuminen; sydämen vajaatoiminta; rajoitteet; ponnistelu; tahdistin; syke; hidas syke; rytmihäiriö; kiipeily; aktiivinen elämäntapa; sydänterveys; tahdistin hoito; sydämentahdistin

Kyllä

Päivitetty  18.10.2022