Kun tilanne kärjistyy, jotain odottamatonta tapahtuu tai kaipaat keskusteluseuraa, MIELI ry:n Kriisipuhelimesta voit saada apua. Kriisipuhelin päivystää joka päivä 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09 2525 0111. Lisätietoa kriisipuhelimesta löydät täältä:
Sokkivaiheessa psyykkistä ensiapua tarjoavat myös kuntien kriisiryhmät ja -keskukset ja kriisivastaanotto. Myös oman tai omaisesi hoitopaikan lääkäreiltä, hoitajilta, sosiaalityöntekijöiltä ja sairaalapastoreilta voit kysyä apua ja neuvoja kriisitilanteissa. Kriisikeskusten yhteystietoja löydät täältä:
Kriisikeskusverkosto (Suomen Mielenterveysseura).
Vertaistukitoiminta tarjoaa tukea läheisille. Vertaistukitoiminnassa samassa elämäntilanteessa olleiden tarjoama tuki on keskeistä. Vertaistuki on monimuotoista, ja jokainen voi etsiä itselleen sopivan muodon itselleen sopivassa vaiheessa.
Löydä vertaistukea
Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen, jota voi etsiä
täältä.
Läheisille on tarjolla erilaisia ryhmiä eri tilanteisiin.
Kela järjestää
kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja, jotka auttavat kuntoutujaa ja hänen perhettään sopeutumaan sairauden tai vamman mukanaan tuomiin muutoksiin tai kuntoutumaan siitä.
Voit tutustua myös
Suomen Mielenterveysseuran järjestämiin vertaistukiryhmiin. Tarjolla on ryhmiä muun muassa syöpään sairastuneen läheisille ja omaisille, joiden läheinen on kuollut.
Omaishoitajat voivat saada Kelan kautta kuntoutusta ja päästä kuntoutuskursseille. Tarjolla on kuntoutusta omaishoitajalle tai sekä omaishoitajalle että hoidettavalle. Lisätietoa löydät
Kelan sivuilta (Kela tarjoaa yhteistä kuntoutusta omaishoitajille ja omaisille).
Läheisen menettäminen on raskasta, ja erilaisten tunteiden keskellä voi olla vaikea toimia.
Muualla Terveyskylässä
Aivotalosta löydät tietoa vainajan asioiden järjestelyistä.
Palliatiivisesta talosta löydät tietoa ja tukea parantumattomasti sairaan läheisenä toimimiseen.